Наташа Трипни, Димитрије Коканов, Марин Ман, Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, међународни жири 58. Битефа; Фото: Јаков Симовић
Наташа Трипни, Димитрије Коканов, Марин Ман, Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, међународни жири 58. Битефа; Фото: Јаков Симовић

„Веома сам срећан што сам овде, у Београду, на Битефу. Волим овај фестивал из многих разлога: то је фестивал који је уједно и локалан и интернационалан. Фестивал који је подједнако посвећен лепоти и протесту. Храбар, разноврстан фестивал”, казао је Мило Рау на почетку свог обраћања. Његова представа „Антигона у Амазону”, савремена интерпретација античке трагедије, овог пута смештена усред борбе за земљу и очување Амазона, део је главног програма фестивала.

„Амазон је удаљен 10.000 километара одавде, али живимо у глобализованом свету: иста трагедија, иста пуста земља је свуда. Као у тинејџерском филму о чудовиштима, иста компанија, Рио Тинто, копа литијум у Србији и боксит у Амазону - минерале потребне за одрживу будућност Фолксвагена. Није ни чудо што у Амазону постоји изрека: Кад чујеш реч одрживо бежи колико те ноге носе”, казао је Рау.

Мило Рау на отварању Битефа; Фото: Јаков Симовић
Мило Рау на отварању Битефа; Фото: Јаков Симовић

„Постоји нешто страшно, чудовишно, нешто ужасно у нама, људима. Нешто због чега понекад осетим нагон да седнем и урлам. Зато вас молим: будимо сви као Антигона. Будимо сви као Идиот Достојевског: будимо наивни, рецимо НЕ смртоносној идеологији нашег времена. Боримо се за Лепоту, за Лепоту живота, за Лепоту природе - наше истинске отаџбине”, поручио је Рау, подсећајући на слоган овогодишњег фестивала „Лепота (не)ће спасити свет”, инспирисан цитатом Достојевског.

Цео говор може да се прочита на нашем сајту. Представу „Антигона у Амазону” публика ће моћи да погледа 2. и 3. октобра у Атељеу 212, на сцени која носи име по једној од оснивачица Битефа, Мири Траиловић.

Мекшање; Фото: Jubal Battisti
Мекшање; Фото: Jubal Battisti

Овогодишње издање фестивала, које се одржава под генералним спонзорством 1664 Blanc, отворила је представа „Мекшање” Денс он ансамбла из Берлина у копродукцији са Онасис Стеги из Грчке и Националним кореографским центром Рилије-ла-Пап из Француске, а у кореографији грчког уметника Христоса Пападопулоса.

Плесачице и плесачи, сви старији од четрдесет година, показали су раскошни таленат који не бледи с годинама старости, већ напротив, добија на новој снази и лепоти. Мекшање тела тако је представљено као његово сазревање, а публика је вишеминутним аплаузом наградила суптилно  спроведену идеју побуне појединца кроз разбијање ограничења које нам поставља друштво.

Отварању су присуствовали и Секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић, начелник Сектора за савремено стваралаштво Младен Весковић, амбасадорка Немачке Њ.Е. Анке Конрад, амбасадорка Белгије Њ.Е. Кати Бугенхаут, амбасадорка Грчке Њ.Е. Мариа Леванти, амбасадор Француске Њ.Е. Пјер Кошар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева, саветница за културу Амбасаде Словеније Ирена Херак, опуномоћена министарка амбасаде Хрватске у Београду Даворка Велецки-Чичак, као и директор Гете института Кристоф Фелдхуес, аташе за културу Француског института Каролин Сота, бивши уметнички директор Битефа Иван Меденица, редитељи Дино Мустафић, Андраш Урбан и Бојан Ђорђев, управници бројних позоришта, као и звезде домаћег глумишта глумци Славен Дошло, Лука Грбић…

ПРЕДСТАВЕ ЗА КОЈЕ СЕ ТРАЖИ КАРТА ВИШЕ

Главни програм фестивља наставља се историјским гостовањем чувене француске позоришне компаније Комеди Франсез, која први пут у својој вишевековној историји наступа на Битефу. Представу „Хекуба, не Хекуба” режирао је Тијаго Родригеш, иначе актуелни уметнички директор позоришног фестивала у Авињону. Савремену интерпретацију мита о Хекуби, у којој играју нека од највећих имена француског позоришта, домаћа публика моћи ће да погледа 26. и 27. септембра на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Никита Миливојевић, Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић; Фото: Јаков Симовић
Никита Миливојевић, Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић; Фото: Јаков Симовић

Програм се потом наставља двоструким играњем словеначке хит представе Сексуално васпитање: Борбе”, 27. и 28. новембра у Битеф театру. Млада редитељка Тјаша Чрнигој са својим ауторском екипом приказује борбу за репродуктивна права у СФРЈ кроз лик и дело народне хероине Виде Томшић, једне од најзаслужнијих жена за то увођење права и пракси које су тада биле изузетно прогресивне у односу на остатак света.

Викенд на Битефу обележиће и домаћа продукција „Правићемо нешто о рату, роду и слободи, зваће се: Шта би рекла Челси мени”, ауторски рад Ирене Ристић и Ђорђа Живадиновића Гргура. Њих двоје ће се 28. и 29. септембра, заједно са посетиоцима Галерије Podroom (КЦБ), упустити у прави позоришни претрес случаја трансродне америчке активисткиње и узбуњивачице Челси Менинг.

Хрватска ауторка Јасна Жмак наставиће ову линију предавања-перформанса у оригиналном и духовитом осврту на своју каријеру драматуршкиње, испитујући теме мизогиније, рада у култури и хомофобије. Њену представа „this is my truth, tell me yours” публика ће моћи да погледа у Битеф театру 30. септембра и 1. октобра.

{image5}

Овогодишњи Битеф одржава се до 4. октобра, а главни програм који су селектовали Никита Миливојевић, Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић чини десет представа и то из из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије.

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије. Генерални спонзор 58. Битефа је 1664 Blanc, који је препознао значај фестивала као културне манифестације и доприноси њеном успеху. Традиционално, подршку фестивалу пружили су и Гете институт, Француски институт и Делегација Европске уније. Партнер и пријатељ Битефа је и New Ideas New Moment, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Generali osiguranje Srbija, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и Coca-Cola HBC Srbija.