Сунце и море; Фото: Јелена Јанковић
Сунце и море; Фото: Јелена Јанковић

Уз немачку представу „Деца сунца“ у режији Матеје Колежник, отварање фестивала било је посебно дирљиво због повратка Бора Драшковића на сцену Југословенског драмског позоришта, пола века откако је забрањена његова представа „Кад су цветале тикве“. Овацијама је дочекана и „Збогом, Линдита“ грчке младе звезде Марија Банушија, а пред пуним салама успешно су изведене и две домаће представе „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом“ Игора Коруге и „Као и све слободне дјевојке“ Тање Шљивар у режији Селме Спахић.

Збогом, Линдита; Фото: Јелена Јанковић
Збогом, Линдита; Фото: Јелена Јанковић

Овог викенда Калемегдан је место на којем публика може да погледа награђивану оперу-перформанс „Сунце и море“ литванских ауторки Ругиле Бурзжукаите, Ваиве Граините и Лине Лапелите. За овај рад, награђен Златним лавом на Бијеналу у Венецији, распродате су улазнице за осам узастопних извођења у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“.

Након првих изведби у суботу вече, публика је са одушевљењем поздравила овај велики догађај. Друштвене мреже преплавиле су бројне фотографије и снимци плаже, а за вечерашња извођења и даље се тражи карта више. 

Публика Битефа; Фото: Тања Дробњак
Публика Битефа; Фото: Тања Дробњак

Вечерас ће своју премијеру имати и мађарска оперета „Распевана младост“ аутора Јудит Берец, Бенцеа Ђерђа Палинкаша и Матеа Сигетија у продукцији Трафоа из Будимпеште, која ће на сцени Битеф театра бити изведена и наредног дана, 9. октобра. Кроз либрето сачињен од изјава Виктора Орбана и других политичара говори се о последњих седамдесет година турбулентне мађарске историје и о улози уметности у промовисању владајуће идеологије.

Ања Суша долази на Битеф са представом „#Jeanne“ коју је режирала према тексту Иване Сајко за Шведско гостујуће позориште Рикстеатерн и Краљевско драмско позориште Драматен. Реч је о савременој верзији бајке о Јованки Орлеанки која се бави потенцијалом отпора према друштвеној и системској неправди, а биће изведена 9. октобра у Позоришту на Теразијама.

Свечано затварање 57. Битефа биће у знаку плесне представе „Wakatt“ кореографа Сержа Емеа Кулибалија из Буркине Фасо са адресом у Белгији. Са њим у Београд стиже десеторо плесача који ће на сцени Народног позоришта наступати 10. октобра уз живу пратњу музичара предвођених композитором Меџиком Маликом, једним од највећих француских џез флаутиста. 

Циркобалкана; Фото: Страхиња Аћимовић
Циркобалкана; Фото: Страхиња Аћимовић

Синоћ је, представом „Restlesslegs“, такође у продукцији Трафоа из Будимпеште, завршен програм 11. Фестивала савременог циркуса - Циркобалкана, чији су програми ове године били изузетно посећени. Осим тога, 24. Битеф полифонија се завршава сутра, 9. октобра, извођењем представе „Бамби“ Малог позоришта „Душко Радовић“, чиме ће такође бити најављена Полифонија у трајању која ће се одржавати све до децембра ове године.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc и SomersbyRajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo media groupAcibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“, Екостар пак, Вулкан издаваштво, као и Halo Creative тим..