pogledaj video
pogledaj video

O selekciji

Wakatt je predstava autora i koreografa poreklom iz Burkine Faso, a koja problematizuje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Serž Eme Kulibali intenzivnim preplitanjem straha i besa utkanih u virtuozno izvođenje deset plesača praćenih živom muzikom na sceni nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato. U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, Wakatt podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti.

O predstavi

Naslov koji je Serž Eme Kulibali odabrao za svoj novi komad, Wakatt, jeste reč arapskog porekla i na njegovom maternjem djula jeziku znači „naše doba“. To odražava njegovu dualnost, rad i život u Bobo-Diolasu, gradu u kojem je rođen, i Briselu, njegovom novom domu. Kao i uvek u radu ovog koreografa, u osnovi istraživanja leži politika. Posle  predstave Kalakuta Republik, inspirisane Felom Kutijem, ali i potpuno ukorenjene u realnost Burkine Faso, on sada istražuje dinamiku straha i manipulacije, ali i želje i lepote. Uz deset plesača i muzičarem-kompozitorom Medžikom Malikom, Kulibali pažljivo osvetljava užasnu stvarnost u kojoj živimo, grčevito se držeći za nadu i telom i duhom, kroz ples koji u potpunosti pripada trenutku.

Wakatt je svetsku premijeru imao u septembru 2020, u Tanchausu u Dizeldorfu (DE) i Valonskom nacionalnom teatru u Briselu (BE), a od tada gostuje širom Evrope, kao i u SAD (Njujork) i Africi (Uagadugu, Burkina Faso).

O autoru

SERŽ EME KULIBALI je plesač i koreograf iz Burkine Faso. Rođen je u Bobo-Diolasu, a od 2001. radi u Evropi i ostatku sveta. Njegova inspiracija vuče korene iz afričke kulture, a njegova umetnost je posvećena neophodnosti stvaranja snažnog savremenog plesa   ukorenjenog u emociji, koji je i nosilac refleksije i nade. Njegova energična ekspresivnost čini njegov rad univerzalnim i nailazi na odjek na nekoliko kontinenata. Otkako je 2002. godine osnovao svoju kompaniju Plesno pozorište Faso, Serž Eme Kulibali istražuje složene teme, sa željom da mladima ponudi istinski pozitivnu dinamiku. Njegove produkcije su predstavljene u mnogim pozorištima širom Evrope i Afrike, a pozvane su i na nekoliko festivala.

Izvodi iz kritika

„Kakvu bismo to predstavu mogli da napravimo koja bi mogla da nahrani duše ljudi, da ode dalje od samog preživljavanja? Wakatt na određeni način pokušava da dâ odgovor i na to pitanje. Čak iako to nije nužno veselo... “
Žan-Mari Vinon, Soar

Wakatt nije samo ples već i vid postojanja.“
Đia Kurles, Njujork tajms

Wakatt je predstava koja se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila.“
Mikael Belon, Bri

 

Povezane aktuelnosti