погледај видео
погледај видео

О селекцији

Wakatt је представа аутора и кореографа пореклом из Буркине Фасо, а која проблематизује идеју другости и страха од другог, критикујући тако колонијалне праксе кроз јединствени плесни језик. Серж Еме Kулибали интензивним преплитањем страха и беса утканих у виртуозно извођење десет плесача праћених живом музиком на сцени нуди слику света којим владају параноја, неприхватање и бесмислена агресија над свим што нам није познато. У време ратова, бујања национализама и све већег међусобног удаљавања људи, Wakatt подстиче отпор оваквим тенденцијама истовремено отварајући простор за промишљање заједничке и праведније будућности.

О представи

Наслов који је Серж Еме Kулибали одабрао за свој нови комад, Wakatt, јесте реч арапског порекла и на његовом матерњем дјула језику значи „нашe доба“. То одражава његову дуалност, рад и живот у Бобо-Диоласу, граду у којем је рођен, и Бриселу, његовом новом дому. Kао и увек у раду овог кореографа, у основи истраживања лежи политика. После  представе Kalakuta Republik, инспирисане Фелом Kутијем, али и потпуно укорењене у реалност Буркине Фасо, он сада истражује динамику страха и манипулације, али и жеље и лепоте. Уз десет плесача и музичарем-композитором Меџиком Маликом, Kулибали пажљиво осветљава ужасну стварност у којој живимо, грчевито се држец́и за наду и телом и духом, кроз плес који у потпуности припада тренутку.

Wakatt је светску премијеру имао у септембру 2020, у Танцхаусу у Дизелдорфу (ДЕ) и Валонском националном театру у Бриселу (БЕ), а од тада гостује широм Европе, као и у САД (Њујорк) и Африци (Уагадугу, Буркина Фасо).

О аутору

СЕРЖ ЕМЕ КУЛИБАЛИ је плесач и кореограф из Буркине Фасо. Рођен је у Бобо-Диоласу, а од 2001. ради у Европи и остатку света. Његова инспирација вуче корене из афричке културе, а његова уметност је посвећена неопходности стварања снажног савременог плеса   укорењеног у емоцији, који је и носилац рефлексије и наде. Његова енергична експресивност чини његов рад универзалним и наилази на одјек на неколико континената. Откако је 2002. године основао своју компанију Плесно позориште Фасо, Серж Еме Кулибали истражује сложене теме, са жељом да младима понуди истински позитивну динамику. Његове продукције су представљене у многим позориштима широм Европе и Африке, а позване су и на неколико фестивала.

Изводи из критика

„Какву бисмо то представу могли да направимо која би могла да нахрани душе људи, да оде даље од самог преживљавања? Wakatt на одређени начин покушава да дâ одговор и на то питање. Чак иако то није нужно весело... “
Жан-Мари Винон, Соар

Wakatt није само плес већ и вид постојања.“
Ђиа Курлес, Њујорк тајмс

Wakatt је представа која се муњевито креће у простору између наде и страха, револта и потиштености, екстазе и лудила.“
Микаел Белон, Бри

 

Повезане актуелности