Sunce i more; Foto: Jelena Janković
Sunce i more; Foto: Jelena Janković

Uz nemačku predstavu „Deca sunca“ u režiji Mateje Koležnik, otvaranje festivala bilo je posebno dirljivo zbog povratka Bora Draškovića na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pola veka otkako je zabranjena njegova predstava „Kad su cvetale tikve“. Ovacijama je dočekana i „Zbogom, Lindita“ grčke mlade zvezde Marija Banušija, a pred punim salama uspešno su izvedene i dve domaće predstave „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ Igora Koruge i „Kao i sve slobodne djevojke“ Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Zbogom, Lindita; Foto: Jelena Janković
Zbogom, Lindita; Foto: Jelena Janković

Ovog vikenda Kalemegdan je mesto na kojem publika može da pogleda nagrađivanu operu-performans „Sunce i more“ litvanskih autorki Rugile Burzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite. Za ovaj rad, nagrađen Zlatnim lavom na Bijenalu u Veneciji, rasprodate su ulaznice za osam uzastopnih izvođenja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Nakon prvih izvedbi u subotu veče, publika je sa oduševljenjem pozdravila ovaj veliki događaj. Društvene mreže preplavile su brojne fotografije i snimci plaže, a za večerašnja izvođenja i dalje se traži karta više. 

Publika Bitefa; Foto: Tanja Drobnjak
Publika Bitefa; Foto: Tanja Drobnjak

Večeras će svoju premijeru imati i mađarska opereta „Raspevana mladost“ autora Judit Berec, Bencea Đerđa Palinkaša i Matea Sigetija u produkciji Trafoa iz Budimpešte, koja će na sceni Bitef teatra biti izvedena i narednog dana, 9. oktobra. Kroz libreto sačinjen od izjava Viktora Orbana i drugih političara govori se o poslednjih sedamdeset godina turbulentne mađarske istorije i o ulozi umetnosti u promovisanju vladajuće ideologije.

Anja Suša dolazi na Bitef sa predstavom „#Jeanne“ koju je režirala prema tekstu Ivane Sajko za Švedsko gostujuće pozorište Riksteatern i Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten. Reč je o savremenoj verziji bajke o Jovanki Orleanki koja se bavi potencijalom otpora prema društvenoj i sistemskoj nepravdi, a biće izvedena 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama.

Svečano zatvaranje 57. Bitefa biće u znaku plesne predstave „Wakatt“ koreografa Serža Emea Kulibalija iz Burkine Faso sa adresom u Belgiji. Sa njim u Beograd stiže desetoro plesača koji će na sceni Narodnog pozorišta nastupati 10. oktobra uz živu pratnju muzičara predvođenih kompozitorom Medžikom Malikom, jednim od najvećih francuskih džez flautista. 

Cirkobalkana; Foto: Strahinja Aćimović
Cirkobalkana; Foto: Strahinja Aćimović

Sinoć je, predstavom „Restlesslegs“, takođe u produkciji Trafoa iz Budimpešte, završen program 11. Festivala savremenog cirkusa - Cirkobalkana, čiji su programi ove godine bili izuzetno posećeni. Osim toga, 24. Bitef polifonija se završava sutra, 9. oktobra, izvođenjem predstave „Bambi“ Malog pozorišta „Duško Radović“, čime će takođe biti najavljena Polifonija u trajanju koja će se održavati sve do decembra ove godine.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc i SomersbyRajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo media groupAcibadem Bel medic, program „Svaka limenka se računa“, Ekostar pak, Vulkan izdavaštvo, kao i Halo Creative tim..