Fotografija: Bambi, Jelena Janković
Fotografija: Bambi, Jelena Janković

Godine 2000. pojavila se Bitef Polifonija, program okrenut mladima, u kome su pozorišni i drugi stvaraoci istraživali procese, relacije i forme koje mogu mobilisati snage savremenih izvođačkih praksi u obrazovanju, u pravljenju zajednice, a posebno u borbi protiv nasilja. Dvadeset i tri godine kasnije, nakon isto toliko polifonijskih izdanja usmerenih na obrazovne i društvene pomake, dogodio se masakr u školi. Društvo nasilja odjeknulo je svom silinom, stvarajući utisak da ništa, ali zaista ništa, nema više smisla. Kao da nikakve ogledne i ugledne prakse polifonih autorki i autora nisu mogle da naprave branu protiv izopačene individualističke logike ubijanja i otimanja. Onda se, posle početnog šoka, pojavilo utešno pitanje: Kako bi tek bilo da se ništa nije radilo prethodnih decenija? I onda su postepeno krenuli da se probijaju uvidi o težini zadatka, o važnosti dugih borbi, o istrajavanju, i nužnosti da se sada, više no ikada pre, suočimo sa režimom nasilja, sa strukturnim nejednakostima koji ga temelje, sa diktatom boga-novca koji uništava obrazovanje, nauku, umetnost i život. Ključne reči ovogodišnje Polifonije pojavile su se i bez nas: nasilje, mladi, obrazovanje, snage, promena. Kako ih polifoni autori i autorke danas čuju, gde vide tehnike, taktike i metode za primenu pozorišnih i izvođačkih praksi koje mogu doneti obrazovni obrt, aktivirati mlade, sa njima pronalaziti nove čudne petlje, u pokretu, i bez odustajanja, od fatalnih nesigurnosti do uvek novog početka. Nakon što smo poslale prvi poziv, broj odgovora nas je iznenadio. Snaga sadržaja i pristupa još više. Pet tematskih radionica, petnaest predstava i tri nove inicijative tražile su svoje mesto u ovogodišnjem programu. Tek pojedine će biti prikazane u punom obliku, ali će se iskustva svih ukrštati u novim oglednim formatima, najavljujući Polifoniju u trajanju.

Krenuli smo iz dvorišta u šumu, a džungla nas ipak opseda. Nema jasnih obrisa o ishodu, a ni povlačenja. Odrastati u tom rascepu, savladati divljine, zaobilaziti zamke, probijati se kroz strahove, i ponovo pronaći snage - tekovine su svih ranijih polifonijskih izdanja. Ima u njima volje i umeća, ima veštine za pomake.

Koncept Bitef Polifonije: Ljubica Beljanski-Ristić

Realizacija: Polifonija teatar u koprodukciji sa Bitef teatrom, Beograd

Kourednice: Irena Ristić i Ljubica Beljanski-Ristić

Programski tim: Slađana Bušić, Marina Mađarev, Irena Popović Dragović, Dijana Milošević, Milena Bogavac, Janko Lačnjevac, Marija Pavlović, Jelena Gavrić, Bojana Karajović, Lidija Antonović, Jovana Živković, Milica Cvetković, Jelena Stojiljković i Ljubinka Brezojević.

Partneri: Ustanova kulture gradske opštine Stari grad „Parobrod“, Malo pozorište „Duško Radović“, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola,  Beograd

Ulaz na sve programe je besplatan, mesta su ograničena.

Prijave/rezervacije za predstave (Kavez  za ptice, Gidionov čvor, Devojčice, Komunikacija, Bambi) i radionice (po izboru: Sanja Krsmanović Tasić, Marko Pejović, Boris Čakširan, Dušan Blagojević, Nataša Milojević) poslati na mejl: [email protected]

Dvorište, šuma, džungla

Dvorište, šuma, džungla

Otvaranje Bitef Polifonije

Opširnije
Kavez za ptice

Kavez za ptice

Tekst: Nikola Stanišić Scensko čitanje

Opširnije
Odrastanje i traume

Odrastanje i traume

Ugledni dijalozi

Opširnije
Gidionov čvor

Gidionov čvor

Tekst: Džona Adams Duodrama

Opširnije
Devojčice

Devojčice

Autorka: Milena Bogavac

Opširnije
Polifoni tokovi

Polifoni tokovi

Radioničarski dan

Opširnije
Poreklo straha

Poreklo straha

Tribina/Anketna forma

Opširnije
Komunikacija / Zašto škola, zašto pozorište

Komunikacija / Zašto škola, zašto pozorište

Proces-drama školskog pozorišta / Ugledni dijalozi

Opširnije
Bambi / Polifonija u trajanju

Bambi / Polifonija u trajanju

Predstava po motivima romana Feliksa Saltena / Zaključni dijalog i najava projekta

Opširnije

Video i galerije slika

57. Bitef - Svečano zatvaranje

57. Bitef - Svečano zatvaranje

57. Bitef - Wakatt

57. Bitef - Wakatt

57. Bitef - #Jeanne

57. Bitef - #Jeanne

57. Bitef - Raspevana mladost

57. Bitef - Raspevana mladost