Fotografija: Sandra Maksimović
Fotografija: Sandra Maksimović

Komunikacija

Predstava Komunikacija je nastala primenom drame u obrazovanju, kroz osmomesečni procesni rad na časovima Medijske pismenosti.

Reč rediteljke: Baveći se temom komunikacije i govora kao kompleksne ljudske sposobnosti kojom se prenose misli i osećanja drugim ljudima i kojom se povezuje, razume, oseća i misli, dvadesetoro učenika petog razreda je radeći na ovoj predstavi davalo glas svemu što je bilo ućutkano i usamljeno, tražeći način da ga kaže, podeli, da ga razume. I komunicirajući međusobno, najzad je stalo i pred druge i sa prostora scene (još jednog slobodnog i sigurnog prostora ljudskosti!) podelilo svoja osećanja i misli.

 

Zašto škola, zašto pozorište

Pozorišni primeri: Komunikacija, Kulturociklin, Kruševac, U našoj pećini, Mladi pozorišni eksperti, Beograd , Utopija, Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd, Za tvoje dobro, Dah teatar, Beograd, Livada, Thalia Teatro, Slovačka

Kakvom svetu mladi teže i kako će ga kreirati? Mogu li škola i pozorište danas biti mesto za razumevanje razvojnih kriza i briga mladih? Mogu li postati siguran prostor u kome se mladi osnažuju, te krče puteve u borbi protiv nasilja i eksploatacije? Kroz primere izabranih predstava, pozvane autorke i autori razmotriće kako se pojedine umetničke tehnike mogu koristiti u društvu sve izraženijih nejednakosti, te postati stožer obrazovnog obrta. Ovim se finalizuje i ogledni ciklus uglednih dijaloga.

Ugledni dijalozi Zašto škola, zašto pozorište zaokružuju dijalošku platformu 24. Bitef Polifonije kao baze za novi koncept polifono-dijaloškog kreiranja programa.

Fotografija: Utopija, Belkisa Abdulović
Fotografija: Utopija, Belkisa Abdulović