Синиша Илић додељује награду Ањи Суши; Фото: Снежана Крстић
Синиша Илић додељује награду Ањи Суши; Фото: Снежана Крстић

Како је саопштено вечерас у Битеф театру, на свечаном затварању фестивала, Гран при „Мира Траиловић“ 57. Битефа припао је представи „#Jeanne“, коју је према тексту Иване Сајко режирала Ања Суша.

„То је богато позоришно искуство које плени својом комплексношћу. Реч је о бајци о класама, херојима и револуцијама, о капитализму и апокалипси, која се креће кроз регистре историје, кроз фантазију, сећање, самокритику и прорицање судбине“, наводи се у образложењу.

#Jeanne; Фото: Јелена Јанковић
#Jeanne; Фото: Јелена Јанковић

Специјална награда „Јован Ћирилов“, за изузетан допринос позоришној уметности, додељује се представи „Збогом, Линдита“ Марија Банушија.

„Иако високо ценимо Банушијеву режију, његов рад са светлима и музиком, као и извођаче на сцени, Банушијев таленат, интуиција и вештина у обради времена и темпоралности истичу се као изузетан допринос извођачкој уметности“, наводи жири у свом образложењу.

Међународним жиријем 57. Битефа председавала је проф. др Ана Вујановић, а поред ње жири су чинили и драмски писац и позоришни редитељ Жорис Лакост, глумица и професорка глуме Наташа Барбара Грачнер, ликовни и уметник перформанса Синиша Илић и драматуршкиња фестивала Винер Фествохен Ирис Рафетзидер.

Збогом Линдита, Фото: Јелена Јанковић
Збогом Линдита, Фото: Јелена Јанковић

Марио Бануши добитник је и награде листа Политика за најбољу режију, а жири у образложењу наводи како његов редитељски рукопис „доноси емотивне, снолике и поетски изражајне одблеске смрти и суочавања са њом“. Политикин жири је ову одлуку донео једногласно, а чинили су га редитељи Андраш Урбан и Вељко Мићуновић, као и представници редакције Политике Гордана Поповић, уредница рубрике Култура, Ана Тасић, позоришна критичарка и Борка Голубовић Требјешанин, новинарка.

Награду публике добила је опера-перформанс „Сунце и море“ ауторки Ругиле Барзжукаите, Ваиве Граините и Лине Лапелите. Оцењујући сваку од представа оценама од 1 до 5, публика је литванску продукцију наградила високом средњом оценом 4,61.

Сунце и море, Фото: Јелена Јанковић
Сунце и море, Фото: Јелена Јанковић

Свечано затварање фестивала протекло је у знаку плесне представе „Wakatt“ која је изведена на великој сцени Народног позоришта. Кореографа Сержа Емеа Кулибалија и трупу Плесног позоришта Фасо публика је поздравила овацијама, као и музичку пратњу коју је предводио један од највећих француских џез флаутиста Меџик Малик.

Овогодишњи Битеф одржан је од 3. до 10. октобра под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“. У главном програму приказано је девет представа из Немачке, Грчке, Литваније, Мађарске, Шведске, Белгије, Буркине Фасо и Србије. Уз распродата извођења за која се тражила карта више, овогодишњи Битеф обележиле су и вишеминутне овације публике.

Фото: Снежана Крстић
Фото: Снежана Крстић

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc и Somersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info media group, Acibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“, Екостар пак, Вулкан издаваштво, као и Halo Creative тим.