Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

У сусрет овогодишњем Битефу, чији је генерални спонзор 1664 Blanc, данас је одржано друго дружење са представницима медијима у опуштеној атмосфери на тераси CoffeeBean кафетерије у Београду. Овом приликом уметнички директор фестивала Никита Миливојевић представио је међународни жири 58. Битефа, којим ће председавати поменута Марин Ман.

Поред ње, фестивалски жири чиниће глумице Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, драматург и писац Димитрије Коканов, као и новинарка и критичарка Наташа Трипни. Они ће одлучивати о томе која ће од десет представа из главног програма добити неку од награда фестивала - Гран при „Мира Траиловић“ и Специјалну награду „Јован Ћирилов“.

Никита Миливојевић, Фото: Тања Дробњак
Никита Миливојевић, Фото: Тања Дробњак

Уз наведене представе, публику Битефа и ове године очекује занимљив и разноврстан пратећи програм. Како је најавио Миливојевић, ове године Битеф Полифонија приредиће јубиларно, 25. издање у трајању од 1. до 3. октобра. Дванаеста по реду Циркобалкана биће одржана већ од 19. па све до 28. септембра у Луци Београд. И овог пута Сусрети са ауторима омогућиће публици фестивалс да размени искуства и утиске са ауторима представа који на Битеф стижу из целог света. Теоријска фешта, платформа коју уређује проф. др Ана Вујановић, биће одржана 27. и 28. септембра, а обухватиће два предавања познатих светских професорки - Никита Даван преиспитаће улогу коју уметност треба да има суочена са растућим друштвеним неправдама, док ће се Марија до Мар Кастро Варела бавити новим тумачењима и разумевањима крхкости и несигурности.

Боје Битефа бришу границе

Директор Битефа Милош Латиновић подсетио је на то да су нека од најуспешнијих гостовања на Битефу резултат одличне сарадње са иностраним културним центрима који постоје у Београду. Тако сарадња са Гете институтом и Француским институтом траје већ деценијама.

На том трагу овогодишњи Битеф отвориће плесна представа „Мекшање” Денс он ансамбла из Берлина, реализована у копродукцији фондације Онасис Стеги из Грчке и Националног кореографског центра Рилије-ла-Пап из Француске.

Др Кристоф Фелдхус, Фото: Тања Дробњак
Др Кристоф Фелдхус, Фото: Тања Дробњак

„У овом извођењу наступа 11 плесачица и плесача који су старији од 40 година”, изјавио је директор Гете института др Кристоф Фелдхус. „Комад свесно отвара питање шта значи сазревати као уметница или уметник: На који начин се тело мења, које то промене уноси у наступ, на који начин се мења држање или став, како у директном тако и у пренесеном значењу. Мекшање такође поставља питање и да ли уметница или уметник са годинама мекшају?”

Уметнички директор Битефа Никита Миливојевић скренуо је пажњу на већ најављено велико гостовање славне, вековима старе француске компаније Комеди Франсез са представом „Хекуба, не Хекуба”. Иако је раније било најављено да ће се ова позоришна кућа први пут представити београдској публици управо на Битефу, током летњих припрема и темељног истраживања фестивалског тима утврђено је да Комеди Франсез гостује први пут на Битефу, али не и у региону.

Промотивни плакат уступа Служба за истраживачко-документациону делатност Народног позоришта у Београду
Промотивни плакат уступа Служба за истраживачко-документациону делатност Народног позоришта у Београду

„Утврдили смо да је компанија Комеди Франсез посетила наш град 1936. године, у оквиру њихове прве турнеје Централном Европом, такозване пропагандне турнеје”, открио је Миливојевић и изразио захвалност Служби за истраживачко-документациону делатност Народног позоришта у Београду, уз чију је помоћ фестивал дошао до овог важног податка.

Истичући значај овогодишњег гостовања поменуте компаније, аташе за културу Француског института Каролин Сота подсетила је да на то и да је редитељ представе „Хекуба, не Хекуба” Тијаго Родригеш нови директор Међународног позоришног фестивала у Авињону, једног од најзначајнијих фестивала савременог позоришта у свету.

Каролин Сота, Фото: Тања Дробњак
Каролин Сота, Фото: Тања Дробњак

„Кроз своје позоришне комаде, али и као фестивалски селектор, Тијаго Родригеш негује европске вредности, у географском и културном смислу тог појма, бавећи се интеркултуралним дијалогом и и културном различитошћу. Регионално представљање овог позоришног комада значајан је тренутак и за Театроскоп, регионални програм за подршку размене у области сценских уметности између актера југоисточне Европе и Француске, којим руководи Француски институт”, додала је Сота, наводећи да је овим важним гостовањем Битеф постао део овогодишњег програма Ритам француске културе.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева навела је како је и ове године програм Битефа изашао ван европских граница и то управо захваљујући важним позоришним сарадњама.

Пламена Халачева, Фото: Тања Дробњак
Пламена Халачева, Фото: Тања Дробњак

„Захваљујући копродукцијама више европских партнера, ове године на Битефу можемо да гледамо и представе из Бразила и Боливије. То је фантастично и управо доприноси томе да Битеф из године у годину остаје важно место сусрета врхунских европских и светских уметника. За Београд и читав регион, велико је признање и част имати овакав позоришни фестивал”, навела је она. „Европска унија ће наставити да подржава културу и културне актере из Србије. Јуче смо свечано отворили Европску кућу у срцу Београда, која ће бити још једно место нашег сусрета. Позивам вас да посетите Европску кућу, пратите дешавања и сами допринесете њеном програму и даљем животу.”

Плаво-бело пријатељство Битефа и 1664 Blanc

Генерални спонзор овогодишњег Битефа је бренд 1664 Blanc, који је поносан што на овакав начин може да допринесе успеху фестивала.

„Бренд 1664 Blanc, познат по свом софистицираном укусу и врхунском квалитету, савршено се уклапа у атмосферу коју Битеф фестивал пружа. Као фестивал посвећен уметности и креативности, Битеф је природан избор за нашу подршку јер одражава вредности које 1664 Blanc представља - елеганцију, иновацију и посвећеност изврсности. Радујемо се што ћемо бити део овог јединственог догађаја и пружити подршку талентованим уметницима и културној сцени“, изјавила је Јована Вјештица, менаџерка за корпоративне послове компаније Carlsberg Srbija.

Фото: Битеф промо
Фото: Битеф промо

Улазнице за фестивал могу да се купе онлајн, на фестивалском сајту, са попустом од 10%. По редовним ценама улазнице могу да се купе и на благајни Битефа, која је и ове године отворена у фестивалском прес центру, на првом спрату МТС дворане (Трг Николе Пашића). Радно време благајне до 24. септембра биће од 11 до 15 часова (свим данима, осим недељом), док ће од 25. септембра до 4. октобра благајна радити у истом термину, радним данима и викендом.

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије. Генерални спонзор 58. Битефа је 1664 Blanc, који је препознао значај фестивала као културне манифестације и доприноси њеном успеху. Традиционално, подршку фестивалу пружили су и Гете Институт, Француски институт и Делегација Европске уније. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, као и Coca-Cola HBC Srbija.