Bitef Polifonija 2022; Foto: Nata Korsky
Bitef Polifonija 2022; Foto: Nata Korsky

Susreti sa autorima nastariji je prateći program Bitefa. Ove godine, u intimnoj i kreativnoj atmosferi nakon predstava, razgovore će voditi rediteljka i pedagoškinja Ana Pinter. Publika je, kao i uvek, pozvana da se uključi postavljajući svoja pitanja.

„Učešće publike u pozorišnom događaju od ključne je važnosti. Ono odavno nije u domenu pasivnog posmatranja scenskog događaja“, objašnjava Pinter. „Moja uloga će biti u tome da stvorim uslove da dijalog između publike i umetnika bude što ugodniji i značajniji za obe strane.“

Susreti s autorima 2022; Foto: Nata Korsky
Susreti s autorima 2022; Foto: Nata Korsky

Dvadeset četvrta po redu Bitef Polifonija, festivalski program posebno osmišljen za mlađu publiku, biće održana od 5. do 9. oktobra pod sloganom „Dvorište, šuma, džungla“. 

„Ključne reči ovogodišnje Polifonije pojavile su se i bez nas: nasilje, mladi, obrazovanje, snage, promena. Nakon što smo poslale prvi poziv, broj odgovora nas je iznenadio“, navode kourednice programa Irena Ristić i Ljubica Beljanski-Ristić, dodajući da su 5 tematskih radionica, 15 predstava i 3 nove inicijative tražile svoje mesto u ovogodišnjem programu. „Tek pojedine će biti prikazane u punom obliku, ali će se iskustva svih ukrštati u novim oglednim formatima, najavljujući Polifoniju u trajanju.“ Ulaz na sve programe je besplatan, broj mesta je ograničen.

Cirkobalkana - Gretel; Foto: Alessandro Villa
Cirkobalkana - Gretel; Foto: Alessandro Villa

Regionalni putujući festival savremenog cirkusa Cirkobalkana biće održan  od 21. septembra do 7. oktobra u šatri postavljenoj kod Silosa u Luki Beograd. Okupiće umetnike iz Španije, Sirije, Francuske, Meksika, Italije, Mađarske, Slovenije i Srbije, čije se predstave bave aktuelnim globalnim pitanjima.

„U drugu deceniju ulazimo sa nesmanjenom željom da u regionu promovišemo savremeni cirkus i njegov značaj ne samo kao umetničku formu već i kao moćno sredstvo za društvenu angažovanost“, poručuju iz CirkoBalkane. Njihov prateći program činiće radionice, koncerti, projekcije i brojne druge aktivnosti. Ulaznice za sve predstave u okviru ovog programa mogu da se kupe putem Bitefovog sajta, kao i na samoj lokaiji sat vremena uoči početka predstava.

Predavanje „Od proletarijata do prekarijata - i nazad“ prof. dr Ane Vujanović, predsednice međunarodnig žirija 57. Bitefa, biće održano u Maršalovom salonu u MTS dvorani 5. oktobra, sa početkom u 18 časova. Fokus predavanja biće na „zanemarenoj, izbrisanoj i zatrtoj klasnoj analizi umetnosti“, budući da klasno pitanje i siromaštvo čine jedan od najvećih egzistencijalnih problema i prepreka u karijeri kulturnih radnika i studenata umetnosti i humanistike. Ulaz je slobodan

Cilj festivala je da kroz ovako osmišljen prateći program i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa

PRODAJA ULAZNICA
Ulaznice za ovogodišnji Bitef mogu da se kupe na zvaničnom sajtu festivala sa popustom od 10%. Po redovnim cenama ulaznice mogu da se kupe na blagajni Bitefa, gde može da se kupi i komplet ulaznica sa popustom od 30%. Blagajna je i ove godine otvorena u festivalskom pres centru, na prvom spratu MTS dvorane, na Trgu Nikole Pašića.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group, Acibadem Bel medic, program „Svaka limenka se računa“ i Halo Creative tim.