Фото: Софи Гарсија
Фото: Софи Гарсија

Настала у продукцији Плесног позоришта Фасо из Белгије, ова представа доводи у питање идеју другости и страха од другог, критикујући тако колонијалне праксе кроз јединствени плесни језик. Аутор представе Серж Еме Кулибали, кореограф пореклом из Буркине Фасо, нуди слику света којим владају параноја, неприхватање и бесмислена агресија над свим што нам није познато.

Публици у Београду представиће се десет плесача у чије је извођење уткана мешавина страха и беса, док их прати музика која ће се такође изводити уживо на сцени. У време ратова, бујања национализама и све већег међусобног удаљавања људи, „Wakatt“ подстиче отпор оваквим тенденцијама истовремено отварајући простор за промишљање заједничке и праведније будућности.

Погледајте трејлер за представу „Wakatt"
Погледајте трејлер за представу „Wakatt"

„’Wakatt’ је представа која се муњевито креће у простору између наде и страха, револта и потиштености, екстазе и лудила“, пише Микаел Белон у критици представе коју је објавио за белгијски јавни сервис Бри (Bruzz). Ђиа Курлес у свом приказу за Њујорк тајмс наводи како „’Wakatt’ није само плес већ и вид постојања.“

Ова представа затвориће овогодишњи Битеф 10. октобра на Великој сцени Народног позоришта у Београду, са почетком у 20 часова.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА У ТОКУ

Улазнице за 57. Битеф званично су пуштене у продају 30. августа у 19 часова на Bitef & Kišobran After Work Matinee-у који је одржан у Београду. У опуштеној атмосфери Спрат бара у Цетињској улици окупила се бројна публика фестивала, Битефови дугогодишњи пријатељи, представници медија, као и љубитељи добре музике коју је бирао колектив Кишобран.

У исто време почела је и промотивна онлајн продаја, па се тако карте за главни програм са попустом од 20% могу купити путем званичног фестивалског сајта. По тим ценама улазнице ће моћи да се купе све до 10. септембра, након чега ће се онлајн продаја наставити уз попуст од 10%. По редовним ценама улазнице ће од 11. септембра моћи да се купе и на благајни Битефа. Осим тога, на благајни ће моћи да се купи и комплет карата са попустом од 30%.

Фото: Снежана Крстић
Фото: Снежана Крстић

Благајна Битефа и ове године биће отворена у фестивалском прес центру, на првом спрату МТС дворане, на Тргу Николе Пашића. Радно време благајне од 11. септембра до 2. октобра биће од 11 до 15 часова (свим данима, осим недељом), док ће од 3. до 10. октобра благајна радити у истом термину, радним данима и викендом, као и сат времан пред почетак представе на месту извођења.

СНАГО, НЕ ПРИСТАЈ ДА БУДЕШ НЕЧИЈА

Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика 57. Битефа биће у прилици да у главном програму погледа представе које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group, Acibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“ и Halo Creative тим.