Као и све слободне дјевојке (Фото: Бошко Ђорђевић)
Као и све слободне дјевојке (Фото: Бошко Ђорђевић)

Надовезујући се на претходно издање Битефа, као и на праксу коју је увео претходни уметнички директор фестивала Иван Меденица, публику ће у овогодишњи, 57. по реду Битеф увести представа - пролог. У питању је „Божанствена комедија“ у режији Франка Kасторфа, која ће на сцени „Оливера и Раде Марковић“ Београдског драмског позоришта бити изведена 3. октобра од 18 часова.

Тиме ће она представљати тачку повезивања која има за циљ одржавање континуитета са претходним фестивалским издањима. Изузетно разиграно извођење ансамбла, те вишезначност текста, сценског простора, музике и покрета коју Kасторф вешто користи, уједињено доприносе снази ове критике конзумеризма у данашњем неолибералном капитализму који се подједнако вешто репродукује у свим временима.

Погледајте трејлер за представу „Божанствена комедија"
Погледајте трејлер за представу „Божанствена комедија"

Поред поменуте представе, у такмичарском делу програма публика Битефа биће у прилици да у петак, 6. октобра погледа чак две домаће представе.

Од 18 часова у Битеф театру биће изведена представа „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом“. Дело аутора и кореографа Игора Kоруге, у продукцији Станице Сервиса за савремени плес, бави се комплексним питањем позиције савременог плеса у Србији. То питање додатно се усложњава када се у обзир узме то да у Србији не постоји институционални оквир чувања, тј. архивирања савремених плесних пракси.

„Скрећући пажњу на феномен неуређености поља плеса, Битеф настоји да допринесе борби против даље маргинализације савремених плесних пракси“, наводи коселекторка и продуценткиња главног програма Битефа Kсенија Ђуровић.

Овај комад настао је у сарадњи Kоруге са шесторо пионира домаће плесне сцене - Анђелијом Тодоровић, Нелом Антоновић, Сањом Kрсмановић Тасић, Татјаном Пајовић, Јеленом Јовић и Борисом Чакшираном.

Погледајте трејлер за представу „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом"
Погледајте трејлер за представу „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом"

Од 20 часова на сцени „Мира Траиловић“ Атељеа 212 биће изведена представа „Kао и све слободне дјевојке“ настала у продукцији тог позоришта, а према тексту Тање Шљивар и у режији Селме Спахић.

Представа је инспирисана истинитом причом о седам тринаестогодишњих девојчица које су остале трудне на школској екскурзији и на храбар и оригиналан начин бави се темом тинејџерске сексуалности, отварајући бројна питања на која друштва у региону одбијају да дају одговор.

„Стављајући у фокус питање генерацијског јаза и небриге старијих генерација према млађима, а истовремено истичући у којој мери се гласови младих људи на овим просторима занемарују, ова представа се тематски сјајно уклапа у овогодишњу селекцију“, објашњава коселекторка и драматуршкиња фестивала Тијана Грумић.

Погледајте трејлер за представу „Као и све слободне дјевојке"
Погледајте трејлер за представу „Као и све слободне дјевојке"

Снаго, не пристај да будеш нечија

Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра. Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика фестивала биће у прилици да у главном програму погледа девет  представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping Center, Alma Quattro, Info Media Group и Halo Creative тим.