Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

„Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu Sve je povezano sa svim. Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici“, kazao je u svom obraćanju Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa.

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju Bitefa, kog naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je festival ugostio. On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef - od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa.

Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

Na samom kraju najavio i predstavu „Deca sunca“ koja je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum. Predstava nagrađivane slovenačke rediteljke Mateje Koležnik donosi novo čitanje Maksima Gorkog. Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama.

Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Tom prilikom prisutne su pozdravili umetnički direktor festivala Nikita Milivojević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Plamena Halačeva i Nikita Milivojević (Foto: Jakov Simović)
Plamena Halačeva i Nikita Milivojević (Foto: Jakov Simović)

Otvaranju su prisustvovali i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, državni sekretar ministarstva kulture Miodrag Ivanović, ambasadorka Nemačke Nj.E. Anke Konrad, ambasadorka Belgije Nj.E. Kati Bugenhaut, ambasadorka Grčke Nj.E. Maria Levanti, ambasador Češke Nj.E. Tomaš Kuchta, ambasador Velike Britanije Nj.E.Edvard Ferguson, ambasador Francuske Nj.E. Pjer Košar, ambasador Španije Nj.E. Raul Bartolome Molina, kao i direktor Gete instituta Kristof Feldhues, ataše za kulturu Francuskog instituta Karolin Sota, direktorka Biritsih Council-a Kler Sirs, direktor Austrijskog kulturnog foruma Amadeus Faltajner, direktorka Češkog doma Lusi Orbok, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović, bivši umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, reditelji Bojan Đorđev i Jug Đorđević, upravnici brojnih pozorišta, kao i zvezde domaćeg glumišta Milena Vasić, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić…

Selektorski tim - Tijana Grumić, Nikita Milivojević, Ksenija Đurović (Foto: Tanja Drobnjak)
Selektorski tim - Tijana Grumić, Nikita Milivojević, Ksenija Đurović (Foto: Tanja Drobnjak)

Već narednog dana, 5. oktobra, publiku očekuje otvaranje pratećeg programa Bitef polifonija, kao i predavanje prof. dr Ane Vujanović, dok će na sceni „Mira Trailović“ Pozorišta Atelje 212 biti izvedena predstava „Zbogom, Lindita“ Narodnog pozorišta Grčke. Mladi reditelj Mario Banuši dobio je brojne pohvale na račun dirljivog prikaza balkanske tradicije i običaja koji se vezuju za smrt dragih osoba, a Beograd je upravo prva stanica velike turneje na koju kreće ova predstava. Petak na Bitefu obeležiće dve domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ u Bitef teatru i „Kao i sve slobodne djevojke“ u Ateljeu 212. Ulaznice su u prodaji putem festivalskog sajta, a mogu se kupiti i na blagajni Bitefa na prvom spratu MTS dvorane, kao i pre početka samih predstava na blagajnama navedenih pozorišta.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 BlancSomersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info media group, Acibadem Bel medic, program „Svaka limenka se računa“, Ekostar pak, Vulkan izdavaštvo, kao i Halo Creative tim.