Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

„Живот и уметност подједнако убедљиво подржавају кинеску пословицу Све је повезано са свим. Лептир трепне крилцима на Мадагаскару, у Београду почиње бура, макар на позорници“, казао је у свом обраћању Драшковић, који је 1967. године био члан Иницијативног одбора и члан жирија првог одржаног Битефа.

Осврћући се на вишедеценијску историју Битефа, ког назива светковином новог театра, Драшковић је подсетио на неке од кључних представа које је фестивал угостио. Он је навео и само нека од великих светских имена која су посетила Битеф - од Јурија Љубимова и Анџеја Вајде преко Питера Брука и Роберта Вилсона до Ингмара Бергмана и Самјуела Бекета.

Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

На самом крају најавио и представу „Деца сунца“ која је настала у продукцији немачког позоришта Шаушпилхаус Бохум. Представа награђиване словеначке редитељке Матеје Колежник доноси ново читање Максима Горког. Уз одличне костиме Ане Савић Гецан и изванредну сценографију за коју је задужен Рајмунд Орфео Војт, представа на занимљив начин приближава његове јунаке савременој публици, која живи у свету изнова и изнова дефинисаном кризама.

Пре отварања у Југословенском драмском позоришту одржан је и свечани коктел у организацији Битефа и Делегације Европске уније у Србији. Том приликом присутне су поздравили уметнички директор фестивала Никита Миливојевић и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева.

Пламена Халачева и Никита Миливојевић (Фото: Јаков Симовић)
Пламена Халачева и Никита Миливојевић (Фото: Јаков Симовић)

Отварању су присуствовали и помоћник министра културе за савремено стваралаштво Радован Јокић, државни секретар министарства културе Миодраг Ивановић, амбасадорка Немачке Њ.Е. Анке Конрад, амбасадорка Белгије Њ.Е. Кати Бугенхаут, амбасадорка Грчке Њ.Е. Мариа Леванти, амбасадор Чешке Њ.Е. Томаш Куцхта, амбасадор Велике Британије Њ.Е.Едвард Фергусон, амбасадор Француске Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадор Шпаније Њ.Е. Раул Бартоломе Молина, као и директор Гете института Кристоф Фелдхуес, аташе за културу Француског института Каролин Сота, директорка Biritsih Council-а Клер Сирс, директор Аустријског културног форума Амадеус Фалтајнер, директорка Чешког дома Луси Орбок, ректор Универзитета уметности у Београду Мирјана Николић, декан Факултета драмских уметности Милош Павловић, бивши уметнички директор Битефа Иван Меденица, редитељи Бојан Ђорђев и Југ Ђорђевић, управници бројних позоришта, као и звезде домаћег глумишта Милена Васић, Тамара Крцуновић, Владимир Алексић…

Селекторски тим - Тијана Грумић, Никита Миливојевић, Ксенија Ђуровић (Фото: Тања Дробњак)
Селекторски тим - Тијана Грумић, Никита Миливојевић, Ксенија Ђуровић (Фото: Тања Дробњак)

Већ наредног дана, 5. октобра, публику очекује отварање пратећег програма Битеф полифонија, као и предавање проф. др Ане Вујановић, док ће на сцени „Мира Траиловић“ Позоришта Атеље 212 бити изведена представа „Збогом, Линдита“ Народног позоришта Грчке. Млади редитељ Марио Бануши добио је бројне похвале на рачун дирљивог приказа балканске традиције и обичаја који се везују за смрт драгих особа, а Београд је управо прва станица велике турнеје на коју креће ова представа. Петак на Битефу обележиће две домаће продукције „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом“ у Битеф театру и „Као и све слободне дјевојке“ у Атељеу 212. Улазнице су у продаји путем фестивалског сајта, а могу се купити и на благајни Битефа на првом спрату МТС дворане, као и пре почетка самих представа на благајнама наведених позоришта.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc и Somersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info media group, Acibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“, Екостар пак, Вулкан издаваштво, као и Halo Creative тим.