Autorski tim predstave „Raspevana mladost" ispred istoimene skulpture (Fotografija: Sari Ember)
Autorski tim predstave „Raspevana mladost" ispred istoimene skulpture (Fotografija: Sari Ember)

Mario Banuši višestruko je talentovani mladi glumac i reditelj poreklom iz Albanije, koji živi i radi u Atini. U okviru glavnog programa 57. Bitefa beogradska publika moći će da pogleda njegovu drugu po redu predstavu „Zbogom, Lindita“ u produkciji Narodnog pozorišta Grčke.

Inspirisana istorijom Balkana i njegovim zagrobnim običajima i praksama, ova predstava na suptilan i upečatljiv način donosi duboko intimnu priču o suočavanju sa gubitkom voljene osobe. Prateći dešavanja u jednom balkanskom porodičnom domu, reditelj gradi jedinstvenu poetiku svog umetničkog izraza i postavlja pitanje o tome šta znači reći zbogom? Kako se život nastavlja posle smrti onih koje volimo?

Detalj iz predstave „Zbogom, Lindita" (Fotografija: Teofilos Cimas)
Detalj iz predstave „Zbogom, Lindita" (Fotografija: Teofilos Cimas)

Nakon serije uspešnih nastupa i kritika u Grčkoj, Banušijev komad svoj međunarodni život počinje upravo na 57. Bitefu, nakon čega će ova predstava krenuti na evropsku turneju. Na ovaj način Bitef nastavlja jednu od misija festivala, a to je promovisanje novih imena u međunarodnom kontekstu.

„Zbogom, Lindita“ na programu je u četvrtak, 5. oktobra (20.00 časova) na sceni „Mira Trailović“ pozorišta Atelje 212.

Pogledajte trejler za predstavu „Zbogom, Lindita"
Pogledajte trejler za predstavu „Zbogom, Lindita"

Publika će u okviru glavnog programa biti u prilici da pogleda i mađarsku predstavu „Raspevana mladost“ u produkciji Kuće savremene umetnosti Trafo iz Budimpešte. Autorski tim ovog komada, koji ima izuzetno uspešan festivalski život, čine Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti. Oni na zanimljiv način preispituju izgradnju nacionalnog stadiona (Puškaš arena) u Mađarskoj.

Ovaj stadion, posvećen naciji, izgrađen je na mestu ranijeg stadiona koji je pak bio posvećen narodu. Na nekadašnjem ulazu u stadion nalazila se skulptura grčkog vajara, disidenta Makrisa Agamemnona. Nazvana „Raspevana mladost“ ona je preživela period kada su mnoga umetnička dela, nastala u doba socijalizma, uklonjena iz javnog prostora, dok stadion posvećen narodu nije.

Pogledajte trejler za predstavu „Raspevana mladost"
Pogledajte trejler za predstavu „Raspevana mladost"

Ova opereta, čiji je libreto sastavljen od izjava političara u javnom prostoru i medijima, baš kao i pomenuta skulptura, svedoče o poslednjih sedamdeset godina turbulentne mađarske istorije i o tome koliko su umetnost i muzika istovremeno bile ključan faktor kako promovisanja ideologije vladajućih struktura, tako i pobune mladih.

U okviru ovogodišnjeg Bitefa, „Raspevana mladost“ imaće dva izvođenja u Bitef teatru - 8. i 9. oktobra sa početkom u 20 časova.

Snago, ne pristaj da budeš nečija

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet  predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Ambasada Savezne Republike Nemačke i Gete Institut. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping Center i Halo Creative tim.