Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Овогодишње издање Битефа, чији је генерални спонзор 1664 Blanc, свечано је завршено 4. октобра церемонијом проглашења награда које је доделио међународни жири. Њим је председавала француска редитељка и ауторка Марин Ман, а чиниле су га и глумице Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, драматург и писац Димитрије Коканов, као и новинарка и критичарка Наташа Трипни.

Они су одлучили да Гран при „Мира Траиловић” 58. Битефа буде додељен хрватској ауторки Јасни Жмак за представу „this is my truth, tell me yours”.

„Ово је аутентична, прецизно артикулисана, вишеслојна изведба у форми предавања-перформанса у којем ауторка расправља о традиционалним патријархалним и капиталистичким ограничењима у пракси извођачких уметности”, наводи се у образложењу жирија. „Били смо очарани мешавином нежности, великодушности и искрености, а посебно смо желели да истакнемо и подржимо крхкост и неуништив садржај ове представе.”

this is my truth, tell me yours, Фото: Јелена Јанковић
this is my truth, tell me yours, Фото: Јелена Јанковић

Примајући награду Жмак је изјавила: „Хвала жирију и публици, било ми је дивно на Битефу. Посветила бих ову награду свима са независне сцене у региону, као и свим женама које су жртве сексуалног насиља и дискриминације, а нарочито онима које су о томе проговориле.”

Специјалну награду „Јован Ћирилов” равноправно су поделиле представе „Сексуално васпитање II: Борба” и „Трилогија Снага кучке - I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго”.

Сексуално васпитање II: Борба у режији Тјаше Чрнигој, ослања се на нашу заједничку прошлост како би истражила како је абортус ушао у устав Југославије и повезује то са данашњим временом када се женама у многим земљама поново одузимају та права. Такве представе су нам неопходне, јер је сексуално васпитање у нашем друштву готово непостојеће.”, навео је жири.

Трилогија Снага кучке - I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго; Фото: Christophe Raynaud de Lage
Трилогија Снага кучке - I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго; Фото: Christophe Raynaud de Lage

Друга специјална награда додељена је Каролини Бјанки и бразилској компанији Кара де Кавало, а у образложењу жирија стоји следеће: „Импресионирани смо уверљивошћу Бјанкиног извођења, сложеношћу текста и начином на који овај рад одбацује катарзу, због чега смо одлучили да овој представи такође доделимо специјалну награду.”

Редитељ Мило Рау, кога називају најутицајнијим, најконтроверзнијим, најамбициознијим уметником нашег времена овогодишњи је добитник Политикине награде за најбољу режију, и то за режију представе „Антигона у Амазону”.

Антигона у Амазону, Фото: Ната Кореновскаиа
Антигона у Амазону, Фото: Ната Кореновскаиа

„Сценска радња тече у сложеној и вишезначној форми, отвореној, мултимедијалној, фрагментарној, зачудној и аналитичкој, брехтовски отуђујућој и критичкој, у преплитању наративних и драмских линија које удруженим снагама истражују универзална значења античке Антигоне. Упркос вишеслојности форме и значења, представа је врло јасна и прецизна, и на вредан начин удара у утробу гледаоца”, навео је Политикин жири који су ове године чинили редитељи Андраш Урбан и Небојша Брадић, уредница Културне рубрике Политике Гордана Поповић, позоришна критичарка Ана Тасић и новинарка Борка Голубовић Требјешанин.

Награду публике са оценом 4,80 од укупно 179 гласова освојила је представа „Сексуално васпитање II - Борба”. На другом месту нашла се представа „Антигона у Амазону” (4.76), а на трећем месту „Хекуба, не Хекуба” (4.74).

Сексуално васпитање II: Борба; Фото: Јелена Јанковић
Сексуално васпитање II: Борба; Фото: Јелена Јанковић

Главни програм 58. Битефа, који су селектовали Никита Миливојевић, Тијана Грумић и Ксенија Ђуровић, чинило је десет представа из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије. У завршници фестивала публика је могла да погледа представу Каролине Бјанки и њене трупе Кара де Кавало, која је награђена вишеминутним овацијама.

„Ове године, а то је утисак не само мој, наш, већ и других људи, фестивал смо померили за корак напред, окупили бројне људе из различитих бранши, неку нову публику, и сви заједно уживали у представама, размењивали утиске, разговарали, живели пуним плућима један прави фестивалски живот”, казао је Миливојевић проглашавајући овогодишњи Битеф званично затвореним.

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије. Генерални спонзор 58. Битефа је 1664 Blanc, који је препознао значај фестивала као културне манифестације и доприноси њеном успеху. Традиционално, подршку фестивалу пружили су и Гете институт, Француски институт и Делегација Европске уније. Партнер и пријатељ Битефа је и New Ideas New Moment, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Generali osiguranje Srbija, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и Coca-Cola HBC Srbija.