Уметнице Ругила Барзжукаите, Ваива Граините и Лина Лапелите; Фото: Раса Антанавициуте
Уметнице Ругила Барзжукаите, Ваива Граините и Лина Лапелите; Фото: Раса Антанавициуте

Литванска представа „Сунце и море“ смештена је на плажи, у песку, где људи, које бисмо типично срели у оваквом јавном простору (од средовечних парова са децом, преко старих људи, па све до деце и младих) кроз певање о наизглед небитним и свакодневним стварима, заправо третирају проблем климатске кризе и еколошких катастрофа у бујајућем капитализму.

Премијерно изведена у Литванији 2017. године, ова представа привукла је велику светску пажњу учешћем на 58. Бијеналу у Венецији (2019). Награђујући рад ауторки Златним лавом, жири је посебно похвалио експериментални дух комада и критику савременог друштва.

Извођење на Бијеналу у Венецији (2019) Фото: Андреј Василенко
Извођење на Бијеналу у Венецији (2019) Фото: Андреј Василенко

Иако потичу из различитих уметничких окружења, ауторке Лина Лапелите (композиција), Ваива Граините (либрето) и Ругиле Барзжукаите (режија) инсистирају на заједничком раду који карактерише нехијерархијски приступ. Он увек игра на танкој линији између документарног и фиктивног, стварности и поезије, увек преиспитујући на који начин могу да се преплићу позориште, музика и визуелне уметности.

„Цвијета Зузорић“ добија плажу

Уз неколико тона песка који служи уместо традиционалне позорнице, опера-перформанс „Сунце и море“ препознатљива је по томе што простор у којем се изводи трансформише у праву малу плажу. Занимљиво је и то што публика целу представу прати са галерије, посматрајући из птичје перспективе животе главних јунакиња и јунака који се сунчају на плажи.

Четири узастопна играња подразумевају да се ова представа од једног сата изводи без прекида, а публика у одабраном термину, уколико то жели може да се креће по галерији, пратећи радњу из различитих углова.

„Сунце и море“ изводиће се у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, 7. и 8. октобра у четири термина, са почетком у 18, 19, 20 и 21 сат.

Извођење у позоришту „Аргентина" у Риму (2021) Фото: Neon Realism
Извођење у позоришту „Аргентина" у Риму (2021) Фото: Neon Realism

Ремек-дело за еру климатских промена

Пишући за Њујорк Тајмс, Џошуа Барон у својој критици описује перформанс као „мозаик потрошачког друштва, глобализације и еколошке кризе“, додајући да смо добили „ремек-дело за еру климатских промена“.

Након Бијенала у Венецији, британски Гардијан издвојио је овај комад као један од најбољих те године, док је Игор Тороњи-Лалиц́ у својој критици за Спектејтер забележио: „Ретко када је еколошка порука била тако суптилно, духовито, речито пренета у уметничком делу.“

По освајању Златног лава, ова узбудљива опера-перформанс кренула је на велику светску турнеју. До сада је успешно извођена на бројним фестивалима и у престижним уметничким институцијама у Њујорку, Лос Анђелесу, Риму, Лондону, Хелсинкију, Сантјагу де Чилеу…

Погледајте трејлер за представу „Сунце и море"
Погледајте трејлер за представу „Сунце и море"

Снаго, не пристај да будеш нечија

Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра. Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика фестивала биће у прилици да у главном програму погледа девет  представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group и Halo Creative тим.