Umetnice Rugila Barzžukaite, Vaiva Grainite i Lina Lapelite; Foto: Rasa Antanaviciute
Umetnice Rugila Barzžukaite, Vaiva Grainite i Lina Lapelite; Foto: Rasa Antanaviciute

Litvanska predstava „Sunce i more“ smeštena je na plaži, u pesku, gde ljudi, koje bismo tipično sreli u ovakvom javnom prostoru (od sredovečnih parova sa decom, preko starih ljudi, pa sve do dece i mladih) kroz pevanje o naizgled nebitnim i svakodnevnim stvarima, zapravo tretiraju problem klimatske krize i ekoloških katastrofa u bujajućem kapitalizmu.

Premijerno izvedena u Litvaniji 2017. godine, ova predstava privukla je veliku svetsku pažnju učešćem na 58. Bijenalu u Veneciji (2019). Nagrađujući rad autorki Zlatnim lavom, žiri je posebno pohvalio eksperimentalni duh komada i kritiku savremenog društva.

Izvođenje na Bijenalu u Veneciji (2019) Foto: Andrej Vasilenko
Izvođenje na Bijenalu u Veneciji (2019) Foto: Andrej Vasilenko

Iako potiču iz različitih umetničkih okruženja, autorke Lina Lapelite (kompozicija), Vaiva Grainite (libreto) i Rugile Barzžukaite (režija) insistiraju na zajedničkom radu koji karakteriše nehijerarhijski pristup. On uvek igra na tankoj liniji između dokumentarnog i fiktivnog, stvarnosti i poezije, uvek preispitujući na koji način mogu da se prepliću pozorište, muzika i vizuelne umetnosti.

„Cvijeta Zuzorić“ dobija plažu

Uz nekoliko tona peska koji služi umesto tradicionalne pozornice, opera-performans „Sunce i more“ prepoznatljiva je po tome što prostor u kojem se izvodi transformiše u pravu malu plažu. Zanimljivo je i to što publika celu predstavu prati sa galerije, posmatrajući iz ptičje perspektive živote glavnih junakinja i junaka koji se sunčaju na plaži.

Četiri uzastopna igranja podrazumevaju da se ova predstava od jednog sata izvodi bez prekida, a publika u odabranom terminu, ukoliko to želi može da se kreće po galeriji, prateći radnju iz različitih uglova.

„Sunce i more“ izvodiće se u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, 7. i 8. oktobra u četiri termina, sa početkom u 18, 19, 20 i 21 sat.

Izvođenje u pozorištu „Argentina" u Rimu (2021) Foto: Neon Realism
Izvođenje u pozorištu „Argentina" u Rimu (2021) Foto: Neon Realism

Remek-delo za eru klimatskih promena

Pišući za Njujork Tajms, Džošua Baron u svojoj kritici opisuje performans kao „mozaik potrošačkog društva, globalizacije i ekološke krize“, dodajući da smo dobili „remek-delo za eru klimatskih promena“.

Nakon Bijenala u Veneciji, britanski Gardijan izdvojio je ovaj komad kao jedan od najboljih te godine, dok je Igor Toronji-Lalić u svojoj kritici za Spektejter zabeležio: „Retko kada je ekološka poruka bila tako suptilno, duhovito, rečito preneta u umetničkom delu.“

Po osvajanju Zlatnog lava, ova uzbudljiva opera-performans krenula je na veliku svetsku turneju. Do sada je uspešno izvođena na brojnim festivalima i u prestižnim umetničkim institucijama u Njujorku, Los Anđelesu, Rimu, Londonu, Helsinkiju, Santjagu de Čileu…

Pogledajte trejler za predstavu „Sunce i more"
Pogledajte trejler za predstavu „Sunce i more"

Snago, ne pristaj da budeš nečija

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet  predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group i Halo Creative tim.