Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Бројни филмови, представе и књиге Борa Драшковића више пута су награђивани у земљи и иностранству. У Југословенском драмском позоришту 1969. режирао је чувену представу „Кад су цветале тикве” по роману Драгослава Михаиловића, која је према многима означила прекретницу у развоју наше позоришне уметности у другој половини XX века, изјавио је на данашњој конференцији за медије директор Битефа Милош Латиновић.

Осим на првом Битефу, представе у главном програму Боро Драшковић оцењивао је у још четири наврата: 1974, 1980, 1990. и 1996. године.

Боро Драшковић; Фото: Јелена Обрадовић
Боро Драшковић; Фото: Јелена Обрадовић

БИТЕФ КАО ВЕЛИКА ЕВРОПСКА ПОЗОРНИЦА

Коселекторке програма, продуценткиња Ксенија Ђуровић и драматуршкиња Тијана Грумић, представиле су овом приликом главни програм који чине како награђиване европске продукције, тако и храбре домаће представе.

Управо због тако осмишљеног програма, који се од 3. до 10. октобра одржава под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“, Битеф је привукао велику пажњу целе Европе. Поред аутора и ауторки свих представа које су селектоване за главни програм, на фестивал стижу гости из бројних позоришних метропола, а овогодишњи Битеф пратиће и десетине иностраних новинара и критичара из престижних регионалних и европских медија.

Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Председница жирија биће проф. др Ана Вујановић (ХЗТ, Универзитет уметности у Берлину; СНДО, Академија за позориште и плес, Универзитет уметности у Амстердаму), а жири ће чинити и Жорис Лакост, драмски писац и позоришни редитељ, уметнички директор „Енциклопедије речи“, Наташа Барбара Грачнер, глумица и професорка глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију Универзитета у Љубљани, Синиша Илић, ликовни и уметник перформанса, сценограф и кустос и Ирис Рафетзидер, драматуршкиња фестивала Винер Фествохен.

57BITEF23 WАРМ UP

Загревање за предстојећи Битеф, уз такмичење у обарању руку и прављење пикселате, биће одржано 30. септембра од 15 до 20 часова на платоу испред Rajićeva Shopping Centra.

Фото: Битеф промо
Фото: Битеф промо

Већ од 15 часова на платоу у срцу града биће постављена велика пикселата, својеврсни мурал од искоришћених лименки, чија је површина чак дванаест метара квадратних. За њено постављање задужен је програм „Свака лименка се рачуна“, који ће пикселату направити од лименки које је тим фестивала вредно прикупљао током претходних месеци. Потом ће од 17 часова на платоу почети надметање у обарању руку, на којем ће чланови и чланице фестивалског тима изаћи на црту посетиоцима Рајићеве, као и случајним пролазницима - не би ли их упознали са фестивалом на нешто другачији начин. Осим тога, сви заинтересовани моћи ће на лицу места да купе карте за предстојеће издање фестивала. Више информација о овом догађају прочитајте овде.

СНАГО, НЕ ПРИСТАЈ ДА БУДЕШ НЕЧИЈА

На конференцији за медије присутнима су се обратили и фестивалски пријатељи уз чију подршку Битеф успева да расте и осваја нове слободе.

Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

„Већ трећу годину заредом Ерсте Банка подржава Битеф. Почели смо сарадњу у години пандемије када нам је свима било тешко, а одржавање културних садржаја велики изазов. Заједничким снагама пребродили смо све препреке и сачували оно што је важно, а то је неговање културе и уметности“, изјавила је Тамара Симовић, специјалисткиња за интерне комуникације и друштвено одговорно пословање у компанији Ерсте Банк а.д. Нови Сад. „Заједничким снагама, које не пристају да буду нечије, већ наше, грчевито држимо културну сцену богату битефовским садржајима. Важно нам је да подржимо манифестацију која постоји већ 57 година, која на нашу сцену доводи светске уметнике, представе, приче али и која промовише наше домаће позоришне уметнике.“

Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Душан Лалић, придружени члан Извршног одбора компаније Генерали Осигурање Србија, додао је како су и сви у тој компанији задовољни што су и ове године уз Битеф: „Јако смо срећни и поносни што смо део фестивала који негује историју савременог театра. Наша сарадња већ прераста у традицију и радујем се да видим шта нам будућност доноси. Ми гледамо на ово партнерство као комбинацију наслеђа и посвећености истим вредностима. Увек смо спремни да подржимо храбре и одважне који експериментишу и ослушкују потребе јавности.“

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc и Somersby, Rajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo Media GroupAcibadem Bel Medic, програм „Свака лименка се рачуна“, Екостар пак, Вулкан издаваштво, као и Halo Creative tim.