Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve” po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini XX veka, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Bitefa Miloš Latinović.

Osim na prvom Bitefu, predstave u glavnom programu Boro Drašković ocenjivao je u još četiri navrata: 1974, 1980, 1990. i 1996. godine.

Boro Drašković; Foto: Jelena Obradović
Boro Drašković; Foto: Jelena Obradović

BITEF KAO VELIKA EVROPSKA POZORNICA

Koselektorke programa, producentkinja Ksenija Đurović i dramaturškinja Tijana Grumić, predstavile su ovom prilikom glavni program koji čine kako nagrađivane evropske produkcije, tako i hrabre domaće predstave.

Upravo zbog tako osmišljenog programa, koji se od 3. do 10. oktobra održava pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, Bitef je privukao veliku pažnju cele Evrope. Pored autora i autorki svih predstava koje su selektovane za glavni program, na festival stižu gosti iz brojnih pozorišnih metropola, a ovogodišnji Bitef pratiće i desetine inostranih novinara i kritičara iz prestižnih regionalnih i evropskih medija.

Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović (HZT, Univerzitet umetnosti u Berlinu; SNDO, Akademija za pozorište i ples, Univerzitet umetnosti u Amsterdamu), a žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos i Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen.

57BITEF23 WARM UP

Zagrevanje za predstojeći Bitef, uz takmičenje u obaranju ruku i pravljenje pikselate, biće održano 30. septembra od 15 do 20 časova na platou ispred Rajićeva Shopping Centra.

Foto: Bitef promo
Foto: Bitef promo

Već od 15 časova na platou u srcu grada biće postavljena velika pikselata, svojevrsni mural od iskorišćenih limenki, čija je površina čak dvanaest metara kvadratnih. Za njeno postavljanje zadužen je program „Svaka limenka se računa“, koji će pikselatu napraviti od limenki koje je tim festivala vredno prikupljao tokom prethodnih meseci. Potom će od 17 časova na platou početi nadmetanje u obaranju ruku, na kojem će članovi i članice festivalskog tima izaći na crtu posetiocima Rajićeve, kao i slučajnim prolaznicima - ne bi li ih upoznali sa festivalom na nešto drugačiji način. Osim toga, svi zainteresovani moći će na licu mesta da kupe karte za predstojeće izdanje festivala. Više informacija o ovom događaju pročitajte ovde.

SNAGO, NE PRISTAJ DA BUDEŠ NEČIJA

Na konferenciji za medije prisutnima su se obratili i festivalski prijatelji uz čiju podršku Bitef uspeva da raste i osvaja nove slobode.

Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

„Već treću godinu zaredom Erste Banka podržava Bitef. Počeli smo saradnju u godini pandemije kada nam je svima bilo teško, a održavanje kulturnih sadržaja veliki izazov. Zajedničkim snagama prebrodili smo sve prepreke i sačuvali ono što je važno, a to je negovanje kulture i umetnosti“, izjavila je Tamara Simović, specijalistkinja za interne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje u kompaniji Erste Bank a.d. Novi Sad. „Zajedničkim snagama, koje ne pristaju da budu nečije, već naše, grčevito držimo kulturnu scenu bogatu bitefovskim sadržajima. Važno nam je da podržimo manifestaciju koja postoji već 57 godina, koja na našu scenu dovodi svetske umetnike, predstave, priče ali i koja promoviše naše domaće pozorišne umetnike.“

Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

Dušan Lalić, pridruženi član Izvršnog odbora kompanije Generali Osiguranje Srbija, dodao je kako su i svi u toj kompaniji zadovoljni što su i ove godine uz Bitef: „Jako smo srećni i ponosni što smo deo festivala koji neguje istoriju savremenog teatra. Naša saradnja već prerasta u tradiciju i radujem se da vidim šta nam budućnost donosi. Mi gledamo na ovo partnerstvo kao kombinaciju nasleđa i posvećenosti istim vrednostima. Uvek smo spremni da podržimo hrabre i odvažne koji eksperimentišu i osluškuju potrebe javnosti.“

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping CenterAlma QuattroInfo Media GroupAcibadem Bel Medic, program „Svaka limenka se računa“, Ekostar pak, Vulkan izdavaštvo, kao i Halo Creative tim.