Фото: Ната Кореновскаиа
Фото: Ната Кореновскаиа

Педесет осмо издање фестивала, чији је генерални спонзор 1664 Blanc, одржава се под слоганом „Лепота (не)ће спасити свет”, а главни програм чини десет представа укључујући и три на које је овом приликом скренута посебна пажња.

Присутне новинаре на овом дружењу је поздравио директор Битеф театра Милош Латиновић који је захвалио Туристичкој организацији Лознице на прилици да уживамо у једном од најважнијих културних и историјских центара Србије и дивном природном амбијенту овог краја, али и медијима на континуираној подршци коју пружају фестивалу.

Фото: Ната Кореновскаиа
Фото: Ната Кореновскаиа

Коселекторка и драматуршкиња фестивала Тијана Грумић истакла је важност приказивања представа које се баве горућим проблемима којима смо сви, локално и глобално, погођени:

„Будући да лепоту у нашем овогодишњем слогану разумемо истовремено и као етичку и као естетску категорију, мислим да не чуди што смо решили да у овогодишњу селекцију уврстимо и три представе које на јединствен начин обједињују ове две категорије”, рекла је Грумић. „Све три представе се из специфичних позиција и перспектива баве односом човека према природи и важним еколошким питањима, што је данас неизоставна тема имајући у виду како изгледа свет у коме живимо и шта су проблеми са којима се свакодневно суочавамо, како у нашим локалним заједницама, тако и глобално.”

Представа „Будућност”, у копродукцији Београдског драмског позоришта и Местног гледалишча љубљанског, аутора и редитеља Жиге Дивјака, познатог Битефовој публици са представе „Кризе” која је затворила 56. Битеф, једна је од две домаће представе у овогодишњем главном програму фестивала.

Будућност; Фото: Драгана Удовичић
Будућност; Фото: Драгана Удовичић

„Специфичност ове представе лежи у томе што теми еколошке пропасти света приступа из позиције која се не бави људским искуствима, већ нам пружа прилику да овај проблем сагледамо из једне несвакидашње перспективе и запитамо се над тим шта ми, као људи, можемо да урадимо да спречимо свој деструктивни утицај на природу”, истакла је Грумић. Представа „Будућност” је на програму 30. септембра од 20 часова у Београдском драмском позоришту.

Још једна словеначка представа која ће бити приказана на 58. Битефу јесте „Пукотина” младог и перспективног словеначког редитеља Јана Крмеља који је за режију ове представе недавно добио престижну Борштникову награду. Ова представа доноси на сцену узбудљиву причу о судбини двоје младих еколошких активиста, притом све време играјући на ивици између стварности и фикције. 

„Осим важности приказивања уметничких радова који су релевантни за тренутак у ком живимо, једна од Битефових мисија такође јесте и промовисање нових ауторских имена у међународном контексту,“ нагласила је Грумић. Публика ће ову представу моћи да погледа 1. октобра у 20 часова, такође на сцени Београдског драмског позоришта.

Антигона у Амазону; Фото: Kurt Van Der Elst
Антигона у Амазону; Фото: Kurt Van Der Elst

„Антигона у Амазону”, чији концепт и режију потписује чувени швајцарски редитељ Мило Рау, већ добро познат Битефовој публици, доноси нам причу о борби јужноамеричких земљорадника за земљу на којој живе и коју обрађују.

„Иако је у питању прича из Јужне Америке, овакви проблеми нису непознати ни у другим друштвеним контекстима, па тако и нашем. Осим тога, занимљив је начин на који Мило Рау спаја Антигону, као античку драму, са једном истинитом причу из савременог контекста,“ рекла је Грумић. „Антигона у Амазону” на програму је 2. и 3. октобра од 20 часова у позоришту Атеље 212.

ЛЕПОТА (НЕ)ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ

Фото: Ната Кореновскаиа
Фото: Ната Кореновскаиа

Током излета Битефов новинарски караван обишао је центар Лознице и познате локалитете овог града. Посећен је и знаменити Тршић, где је управо отворен Вуков сабор, најстарија манифестација у Србији. Ресторан „Промаја” угостио је екипу на ручку уз специјалитете овог краја, након чега је уследио обилазак парка Бање Ковиљаче.

Пре повратка у Београд новинарске екипе дочекало је освежење на тераси чувеног Кур-салона Бање Ковиљаче, једног од симобола тог краја, као и одмор у спа центру хотела Royal Spa.

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије. Генерални спонзор 58. Битефа је 1664 Blanc, који је препознао значај фестивала као културне манифестације и доприноси њеном успеху. Традиционално, подршку фестивалу пружили су и Гете институт, Француски институт и Делегација Европске уније. Партнер и пријатељ Битефа је и New Momen New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, као и Coca-Cola HBC Srbija.