Wakatt (Foto: Sofi Garsija)
Wakatt (Foto: Sofi Garsija)

Za slogan ovogodišnjeg festivala izabran je stih Radmile Petrović „Snago, ne pristaj da budeš nečija“. Na šta vas to inspiriše? U čemu, prema Vašem mišljenju, leži prava snaga?

Pročitao sam dirljivu pesmu Šuma, plug, jagorčevina, i apsolutno se slažem da moramo učiti iz svojih grešaka, na svakom nivou i u svakoj oblasti. Prava snaga leži u znanju, saosećanju i istrajnosti, a to je nešto što Bitef i obe naše zemlje imaju u izobilju. U ovim nesigurnim vremenima, važno je imati na umu da je snaga u jedinstvu, baš kao što glasi krilatica naše zemlje. Ohrabrio bih mlade da veruju u sebe, jedni u druge i u snagu koja im je urođena, i da urade svoj deo posla kako bi svet bio bolje mesto. Bitef je deo tog plemenitog cilja.

Ambasada Belgije  je već nekoliko godina uz Bitef, a predstave iz vaše zemlje su bile pravi hitovi Bitefa. Kako iz Vaše perspektive izgleda ova saradnja?

Kao što ste naveli, naša saradnja je plodonosna već više godina. Srpska publika ceni belgijsku plesnu i pozorišnu scenu, koje su, u prenesenom smislu, naši najbolji ambasadori posle piva i čokolade! Uvek nam je zadovoljstvo da podržimo belgijsko učešće na Bitef festivalu i da omogućimo vašoj publici da se upozna sa najnovijim umetničkim tenedencijama, koje ste vi s entuzijazmom doneli na srpsku pozorišnu scenu.

Tomas Mas; Foto: Privatna arhiva
Tomas Mas; Foto: Privatna arhiva

Koje su Vaše prve asocijacije kada neko pomene Bitef festival?

Izdržljivost, genijalnost, originalnost. Bitef je za mene tradicija uvek novog. To je savršena simbioza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezanih smelošću i kreativnošću koje su nezaustavljive.

I ove godine na Bitef dolaze predstave iz celog sveta. Od devet komada koje ćemo gledati u glavnom programu, predstava Wakatt koja zatvara festival, dolazi iz Belgije? Zašto biste je vi preporučili našoj publici?

Velika je čast za Belgiju da zatvori Festival. Wakatt, sjajan komad Serža-Emea Kulibalija, koji predstavlja jednu od najboljih savremenih plesnih kompanija u Belgiji, navodi nas da preispitamo prošlost, suočimo se sa njom i preuzmemo odgovornost, što je preduslov za zdravu sadašnjost i budućnost, pogotovo u zemlji punoj različistosti kao što je naša. Svet nikada nije izgledao manje bezbedno. Zato, takođe zahvaljujući umetnosti, uvek moramo proveravati i preispitivati svoja dela, ne uzimajući nikada ništa i nikog zdravo za gotovo, ni sami sebe, ni drugoga, ni samu planetu Zemlju.