Мило Рау на отварању фестивала; Фото: Тања Дробњак
Мило Рау на отварању фестивала; Фото: Тања Дробњак

Признање му је припало за режију представе „Антигона у Амазону” градског позоришта НТГент из Белгије. Мило Рау  уједно је, 46. по реду добитник вредног „Политикиног” признања које су до сада добила највећа имена театра као што су: Гинтер Кремер, Роберто Ћули, Јежи Јароцки, Анатолиј Ефрос, Харис Пашовић, Ингмар Бергмана...  

Награда се састоји од слике „Оркестар”, акрилик на платну, 80x60, из циклуса „Музика”, ауторке Јелене Меркур, доктора ликовне уметности, чија изложба поводом 30 година уметничког рада  је отворена исте вечери кад је одиграна и представа „Антигона у Амазону”, као  и „Политикине” дипломе.

- „Антигона у Амазону” у режији Мила Рауа снажна је и сценски узбудљива представа која вешто полази од Софоклове „Антигоне”, оквира савремене трагедије побуне, у Бразилу 1996. године, када се десио полицијски масакр покрета отпора против капитализма и колонијализма, и против тровања животне средине због неутољиве глади и жеђи за профитом. Сценска радња тече у сложеној и вишезначној форми, отвореној, мултимедијалној, фрагментарној, зачудној и аналитичкој, брехтовски отуђујућој и критичкој, у преплитању наративних и драмских линија које удруженим снагама истражују универзална значења античке „Антигоне“. Упркос вишеслојности форме и значења, представа је врло јасна и прецизна, и на вредан начин удара у утробу гледаоца. У томе битну улогу има музика и хорско певање, одјек античког хора и разорне снаге заједнице, потврда Ничеове тврдње да се дух трагедије развио из музике. Иако је форма у основи врло савремена због укључивања других медија, веште испреплетаности живе игре глумаца на сцени који комуницирају са глумцима у раније снимљеним филмовима, она је у исто време традиционална, у погледу чувања и оживљавања ритуалног духа, тог такође плодног тла рађања трагедије - пише у одлуци петочланог жирија традиционалне „Политикине” награде за најбољу режију на 58. Битефу који је своју одлуку донео једногласно, а који  је радио у саставу: Андраш Урбан и Небојша Брадић, редитељи, Гордана Поповић, уредница Културне рубрике „Политике”, Ана Тасић, позоришна критичарка и Борка Голубовић Требјешанин, новинарка.

Мило Рау (Берн, 1977) редитељ је, писац и резиденцијални уметник у НТ Генту, а од прошле године и уметнички директор Бечког фестивала. Студирао је социологију, германистику и романистику у Паризу, Берлину и Цириху. Његов редитељски рукопис  познат је београдској  публици будући да је његова  представа „Орест у Мосулу”, рађена по Есхиловој „Орестији”, отворила 2019. године 53. Битеф, док је на 50. Битефу гостовао са делом „Саосећање. Историја митраљеза”.