Milo Rau na otvaranju festivala; Foto: Tanja Drobnjak
Milo Rau na otvaranju festivala; Foto: Tanja Drobnjak

Priznanje mu je pripalo za režiju predstave „Antigona u Amazonu” gradskog pozorišta NTGent iz Belgije. Milo Rau  ujedno je, 46. po redu dobitnik vrednog „Politikinog” priznanja koje su do sada dobila najveća imena teatra kao što su: Ginter Kremer, Roberto Ćuli, Ježi Jarocki, Anatolij Efros, Haris Pašović, Ingmar Bergmana...  

Nagrada se sastoji od slike „Orkestar”, akrilik na platnu, 80x60, iz ciklusa „Muzika”, autorke Jelene Merkur, doktora likovne umetnosti, čija izložba povodom 30 godina umetničkog rada  je otvorena iste večeri kad je odigrana i predstava „Antigona u Amazonu”, kao  i „Politikine” diplome.

- „Antigona u Amazonu” u režiji Mila Raua snažna je i scenski uzbudljiva predstava koja vešto polazi od Sofoklove „Antigone”, okvira savremene tragedije pobune, u Brazilu 1996. godine, kada se desio policijski masakr pokreta otpora protiv kapitalizma i kolonijalizma, i protiv trovanja životne sredine zbog neutoljive gladi i žeđi za profitom. Scenska radnja teče u složenoj i višeznačnoj formi, otvorenoj, multimedijalnoj, fragmentarnoj, začudnoj i analitičkoj, brehtovski otuđujućoj i kritičkoj, u preplitanju narativnih i dramskih linija koje udruženim snagama istražuju univerzalna značenja antičke „Antigone“. Uprkos višeslojnosti forme i značenja, predstava je vrlo jasna i precizna, i na vredan način udara u utrobu gledaoca. U tome bitnu ulogu ima muzika i horsko pevanje, odjek antičkog hora i razorne snage zajednice, potvrda Ničeove tvrdnje da se duh tragedije razvio iz muzike. Iako je forma u osnovi vrlo savremena zbog uključivanja drugih medija, vešte isprepletanosti žive igre glumaca na sceni koji komuniciraju sa glumcima u ranije snimljenim filmovima, ona je u isto vreme tradicionalna, u pogledu čuvanja i oživljavanja ritualnog duha, tog takođe plodnog tla rađanja tragedije - piše u odluci petočlanog žirija tradicionalne „Politikine” nagrade za najbolju režiju na 58. Bitefu koji je svoju odluku doneo jednoglasno, a koji  je radio u sastavu: Andraš Urban i Nebojša Bradić, reditelji, Gordana Popović, urednica Kulturne rubrike „Politike”, Ana Tasić, pozorišna kritičarka i Borka Golubović Trebješanin, novinarka.

Milo Rau (Bern, 1977) reditelj je, pisac i rezidencijalni umetnik u NT Gentu, a od prošle godine i umetnički direktor Bečkog festivala. Studirao je sociologiju, germanistiku i romanistiku u Parizu, Berlinu i Cirihu. Njegov rediteljski rukopis  poznat je beogradskoj  publici budući da je njegova  predstava „Orest u Mosulu”, rađena po Eshilovoj „Orestiji”, otvorila 2019. godine 53. Bitef, dok je na 50. Bitefu gostovao sa delom „Saosećanje. Istorija mitraljeza”.