Фото: Jubal Battisti
Фото: Jubal Battisti

Педесет осми Битеф биће одржан од 25. септембра до 4. октобра под слоганом „Лепота (не)ће спасити свет”. Београдској публици у главном програму представиће се чак десет продукција које стижу из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије.

Фестивал ће свечано отворити плесна представа „Мекшање” Денс он ансамбла из Берлина у копродукцији са Онасис Стеги из Грчке и Националним кореографским центром Рилије-ла-Пап из Француске, а у кореографији грчког уметника Христоса Пападопулоса.

Фото: Jubal Battisti
Фото: Jubal Battisti

Специфичност ове немачке трупе је у томе што је чине плесачи који имају више од четрдесет година старости. У сарадњи са Пападопулосом, првој по реду, настаје рад који истиче саму срж овог ансамбла постављајући питање о томе шта значи сазрети? Како тело мекша и како се мења када сазри?

Једанаесторо играча постепено испуњавају чист, бели простор и неприметним премештањима тежишта са једног зглоба на други, уз музику која звучи као рад метронома, а чији је аутор италијанско-грчки композитор Коти К., истражују могућности људске пажње и концентрације кроз сведени и готово медитативни сценски израз.

На крају, мекшање у „Мекшању” огледа се управо у суптилно спроведеној идеји побуне појединца кроз једва приметна разбијања постављених ограничења. Пападопулос и Денс он ансамбл истражују тренутке који стварају известан немир, али који такође поседују и неку врсту умирујуће моћи, како за тела на сцени, тако и за она у публици.

Погледајте трејлер за представу „Мекшање"
Погледајте трејлер за представу „Мекшање"

„Уживање је гледати ове искусне и експресивне играче и играчице. У ‘Мекшању’ успевају да одрже напетост, да повец́ају интензитет и пронађу слободу у строгом формату”, бележи немачки дневни лист Der Tagesspiegel. Портал Tanznetz.de наводи како Пападопулос и Денс он остављају трајан утисак на публику: „Резултат ове фино кореографисане представе је невероватно ефектан: остварује се убедљиво привлачење којем је готово немогуц́е одолети.”

Денс он ансамбл већ је учествовао на Битефу кроз сарадњу са кореографом Јаном Мартенсом. Њихов комад „сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима” поделио је равноправно Гран при „Мира Траиловић” 56. Битефа са представом „Соло” Нине Рајић Крањац. Поред тога, Мартенс је за поменути комад добио и 44. по реду награду Политике за најбољу режију. 

Покровитељи фестивала су Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије. Генерални спонзор 58. Битефа је 1664 Blanc. Традиционално, подршку фестивалу пружили су и Гете Институт, Француски институт и Делегација Европске уније. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, као и Coca-Cola Hellenic Srbija.