Foto: Generali Osiguranje Srbija
Foto: Generali Osiguranje Srbija

I ove godine smo partneri u istoj misiji: da Beograd pretvorimo u centar pozorišnog sveta. Sa kakvim emocijama dolazite na 57. Bitef?

Nakon više od pola veka istorije savremenog teatra koju stvara Bitef i naše prošlogodišnje sjajne saradnje, dolazimo zadovoljni i srećni što smo deo festivala koji promoviše najviše kulturne vrednosti. Radujemo se što naša saradnja prerasta u tradiciju dok nastavljamo da podržavamo međunarodnu kulturnu zajednicu.

Pedeset sedmo izdanje festivala održava se pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija”. Šta za vas znači ovaj stih Radmile Petrović?

„Snago, ne pristaj da budeš nečija”, u mojoj interpretaciji znači da treba biti svoj, boriti se, ne posustajati pred izazovima već izvlačiti najbolje iz njih, koristiti ih kao lekciju za budućnost.

Bitef je poznat po rizicima, odvažnim eksperimentima i pozorištu koje pomera granice. Zbog toga je i sigurnost koju nam pruža Đenerali Osiguranje Srbija od velikog značaja. Kako vi gledate na ovo prijateljstvo, šta ono znači za vaš tim?

Partnerstvo Bitefa i Đenerali Osiguranja Srbija je spoj istorije, tradicije i negovanja istih vrednosti. I Bitef i Đenerali su hrabri i odvažni, savladavaju prepreke, eksperimentišu, osluškuju potrebe javnosti, inoviraju i pomeraju granice i tako postavljaju nove standarde.

Otkrili smo sve svoje adute i predstavili glavni program. Šta je vas lično najviše zainteresovalo? Koje predstave biste preporučili, čak i na neviđeno?

Jako se radujem predstavi #Jeanne u režiji Anje Suše, savremenoj verziji bajke o Jovanki Orleanki i prevazilaženju razlika između dva sveta. Predstava Deca sunca, u režiji Mateje Koležnik, takođe me je jako zaintrigirala i sa nestrpljenjem iščekujem da vidim kako se izolovani umetnici i intelektualci bore sa surovim društvenim i političkim promenama.