Фотографија: Лука Дакскоблер
Фотографија: Лука Дакскоблер

Представа 40-60 плод је креативног сусрета циркуског уметника Милана Манића (40+ година) и глумца уличног позоришта Гора Осојника (60+ година). Аутори, редитељи и извођачи инспирисани су класичним делом позоришта апсурда Чекајући Годоа и култном чешком анимацијом А је то. Овоме додају и прстохват односа према употреби природних материјала, као и критичко сагледавање односа у савременом друштву, јер чини се да је данашњи свет у великом нереду и да му недостаје заједнички разлог!

Протагонисти, два бекетовска лика, заиста се осећају помало отуђено од стварног света у надреалном окружењу - пустоши, са само једним, полусувим дрветом као сценографијом, док је око њих раскош капитализма, где потрошња представља еквивалент успеха.

Они чекају, с надом да ће доћи дан спаса, када ћемо смоћи снаге да сарађујемо и умањимо притиске, окончамо ратове и хегемонију, и уживамо у благодетима технолошког развоја који ће донети нирвану и пословично обећану земљу.

Заиста?

Вероватно је то само жеља и у стварности сви чекамо славног Годоа, верујући да ће доћи. Па не данас, али сутра сигурно…

У визуелном смислу, аутори се доминантно служе изразима савременог циркуса (кратке еквилибристичке структуре) у синергији са упечатљивим техникама уличног позоришта и физичког театра.