Fotografija: Luka Dakskobler
Fotografija: Luka Dakskobler

Predstava 40-60 plod je kreativnog susreta cirkuskog umetnika Milana Manića (40+ godina) i glumca uličnog pozorišta Gora Osojnika (60+ godina). Autori, reditelji i izvođači inspirisani su klasičnim delom pozorišta apsurda Čekajući Godoa i kultnom češkom animacijom A je to. Ovome dodaju i prstohvat odnosa prema upotrebi prirodnih materijala, kao i kritičko sagledavanje odnosa u savremenom društvu, jer čini se da je današnji svet u velikom neredu i da mu nedostaje zajednički razlog!

Protagonisti, dva beketovska lika, zaista se osećaju pomalo otuđeno od stvarnog sveta u nadrealnom okruženju - pustoši, sa samo jednim, polusuvim drvetom kao scenografijom, dok je oko njih raskoš kapitalizma, gde potrošnja predstavlja ekvivalent uspeha.

Oni čekaju, s nadom da će doći dan spasa, kada ćemo smoći snage da sarađujemo i umanjimo pritiske, okončamo ratove i hegemoniju, i uživamo u blagodetima tehnološkog razvoja koji će doneti nirvanu i poslovično obećanu zemlju.

Zaista?

Verovatno je to samo želja i u stvarnosti svi čekamo slavnog Godoa, verujući da će doći. Pa ne danas, ali sutra sigurno…

U vizuelnom smislu, autori se dominantno služe izrazima savremenog cirkusa (kratke ekvilibrističke strukture) u sinergiji sa upečatljivim tehnikama uličnog pozorišta i fizičkog teatra.