Фото: Јелена Јанковић
Фото: Јелена Јанковић

Лоик је на почетку изразио огромну част коју осећа што је део Комеди франсеза.

„Велика је част бити део ове институције. Носимо одговорност да преносимо њено наслеђе будућим генерацијама,“ објаснио је скромно. За њега, иако је сама институција од великог значаја, њена права вредност лежи у преношењу овог наслеђа даље.

Нагласио је да је права суштина позоришта у људима—у страсти коју уносе у свој рад, у другарству међу глумцима и колективној посвећености стварању ремек дела сваког дана.

„Оно што је најважније су људи, страст, пријатељство и заједничка посвећеност стварању ремек дела сваког дана у оквиру ове институције. Осећам се невероватно срећним,“ осврнуо се Лоик.

Као део националног позоришта са дугом традицијом, Лоик је говорио о мисији која долази са оваквом улогом.

„Наша мисија, као националног позоришта, јесте да изнова читамо и изводимо класике. Свака генерација глумаца, редитеља и стваралаца мора пронаћи нови смисао и везу у овим безвременим делима,“ истакао је, наглашавајући одговорност сваке генерације да у класичним текстовима открива нове слојеве и значења.

За Лоика, овај процес поновног оживљавања и извођења класика није само очување традиције — већ и прилика за ново откривање и потврду релевантности у данашњем времену.

„За нас је изазов да пронађемо у књжевним делима бољи начин за живот, бољи начин размишљања и бољи начин борбе,“ закључио је.

Био је то промишљен и инспиративан разговор, који је пружио увид у то како институције попут Комеди франсеза не само да чувају историју, већ је непрестано обнављају за будуће генерације. Страст коју Лоик Корбери и његове колеге уносе у свој рад омогућава да ове приче остану живе, релевантне и значајне за све нас.

Фото: Јелена Јанковић
Фото: Јелена Јанковић