Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković

Loik je na početku izrazio ogromnu čast koju oseća što je deo Komedi franseza.

„Velika je čast biti deo ove institucije. Nosimo odgovornost da prenosimo njeno nasleđe budućim generacijama,“ objasnio je skromno. Za njega, iako je sama institucija od velikog značaja, njena prava vrednost leži u prenošenju ovog nasleđa dalje.

Naglasio je da je prava suština pozorišta u ljudima—u strasti koju unose u svoj rad, u drugarstvu među glumcima i kolektivnoj posvećenosti stvaranju remek dela svakog dana.

„Ono što je najvažnije su ljudi, strast, prijateljstvo i zajednička posvećenost stvaranju remek dela svakog dana u okviru ove institucije. Osećam se neverovatno srećnim,“ osvrnuo se Loik.

Kao deo nacionalnog pozorišta sa dugom tradicijom, Loik je govorio o misiji koja dolazi sa ovakvom ulogom.

„Naša misija, kao nacionalnog pozorišta, jeste da iznova čitamo i izvodimo klasike. Svaka generacija glumaca, reditelja i stvaralaca mora pronaći novi smisao i vezu u ovim bezvremenim delima,“ istakao je, naglašavajući odgovornost svake generacije da u klasičnim tekstovima otkriva nove slojeve i značenja.

Za Loika, ovaj proces ponovnog oživljavanja i izvođenja klasika nije samo očuvanje tradicije — već i prilika za novo otkrivanje i potvrdu relevantnosti u današnjem vremenu.

„Za nas je izazov da pronađemo u knjževnim delima bolji način za život, bolji način razmišljanja i bolji način borbe,“ zaključio je.

Bio je to promišljen i inspirativan razgovor, koji je pružio uvid u to kako institucije poput Komedi franseza ne samo da čuvaju istoriju, već je neprestano obnavljaju za buduće generacije. Strast koju Loik Korberi i njegove kolege unose u svoj rad omogućava da ove priče ostanu žive, relevantne i značajne za sve nas.

Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković