Фото: Јелена Јанковић
Фото: Јелена Јанковић

-  О каквом рату је реч и какве везе Челси Менинг има са њим?

Све је почело са америчким нападима на Ирак и Авганистан почетком двехиљадитих и доласком Бредлија Едварда Менинга на позицију обавештајног аналитичара чиме је једном војнику дозвољен приступ тајним базама података.

Захваљујући осећању дужности једног човека који је имао потребу да свету покаже истину иза пропаганде цео свет је имао прилику да сазна детаље о ратним злочинима које су амерички војници извршили над ,,непријатељима“. Под непријатељима, испоставља се, нашао се велики број цивила и обичних људи који су страдали као колатерална штета једне стравичне ратне игре.

          Видео најпознатији под именом Baghdad airstrike је само један од многих које је Челси пустила у етер захваљујући сајту WikiLeaks, где било ко може да постави документа и информације од јавног значаја. Иако је она поставила доказне материјале на довитљив начин ипак ју је неко издао и 2010. године је ухапшена. Осуђена је на тридесет пет година затвора за издају, али је после седам година добила помиловање и скраћење дуге казне.

-  Какву улогу има род у причи о откривању државних тајни?

Када се мало боље упознате са Челси Менинг брзо се долази до информације да је она трансродна особа која је у току одслужења казне затражила промену пола.

У неколико наврата каже да се борила против отуђености од сопственог тела и да је по доласку у војску брзо схватила да јој дисциплина и ауторитет неће помоћи да побегне од себе. Зато је изузетно важно за Челси било да проговори о улози њеног идентитета у читавој мрежи наратива која се нашла око ње.

Како би испливала из мреже написала је књигу README.txt релевантну управо због тога што је главна тема живот појединке који је свима постао доступан и о којем су сви говорили осим ње саме.

Зато сада Челси Менинг има нешто да каже свима који желе да сазнају више о њеној енигматичној личности.

Libertas perfundet omnia luce или слобода ће све окупати светлошћу

Свашта је о слободи речено, али како опет отворити разговор о њој када се истина прећуткује, када се од вас крију информације које би знатно утицале на вашу перцепцију света, када вас једноставно лажу под изговором да вас на тај начин чувају?

Да ли је Челси Менинг боркиња за истину која је желела да сви сазнамо за хорор сцене које се одигравају пред нашим очима или је издајица нације која је у опасност довела читаву америчку службу откривши њихова имена и податке?

Да ли би нас делимична истина учинила слободнима у односу на вез лажи који се налази око нас? Да ли би нас она још више оковала?

Живот Челси Менинг управо и треба да нас натера да поставимо себи питања о слободи и истини како у контексту света око нас, тако и у нама самима, треба да се просто запитамо шта тако велике речи значе и да ли имају било какву тежину.