Foto: Bitef promo
Foto: Bitef promo

Prisutne je dočekao direktor Bitefa Miloš Latinović, koji je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, ali i medijima koji festivalu pružaju veliku podršku i čine neizostavan deo Bitefovog šarma. Producentkinja Ksenija Đurović, objasnila je otkud i ove godine zapažen broj domaćih predstava u glavnom programu Bitefa.

„Veoma nam je važno da i dalje razvijamo emancipatorski potencijal Bitefa u lokalnoj zajednici, stoga imamo tri domaće predstave u glavnom programu“. „Voleli bismo da na pravi način podržimo ono što ima odjeke Bitefa, ono što je bitefovsko“, dodala je Đurović. „Taj pridev se do sada već uvrežio kod nas i danas svi vrlo dobro znamo šta znači bitefovska predstava.“

Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom; Foto: Vladimir Opsenica
Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom; Foto: Vladimir Opsenica

Upravo takva je i predstava Igora Koruge Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom, koja je okupila pionire lokalne nezavisne plesne scene Nelu Antonović, Anđeliju Todorović, Jelenu Jović, Tatjanu Pajović, Borisa Čakširana i Sanju Krsmanović Tasić. Nastala u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, ova predstava vodi publiku kroz nekoliko decenija njihovih plesnih karijera, bavi se pozicijom savremenom plesa i preispituje njegovu održivost tokom četiri poslednje decenije.

„Kada imate infrastrukturu koja funkcioniše, zanimalo me je kako se ples u tom smislu održava, kroz koje vrste institucija, institucionalne podrške, kroz koje vrste uslova za rad“, izjavio je Koruga. „Potom, kada imate trenutak raspadanja infrastrukture tj. rata, kako se u tim okolnostima i političkim promenama pozicionirate kao umetnik. Koje stavove zauzimate, koga podržavate, a koga ne i zašto? I naposletku, kada nakon ratnog perioda dolazi neka bolja, obećavajuća budućnost, kako u tim okolnostima opstajete sa praksom u svetu novog društvenog poretka.“

Nakon dva premijerna izvođenja u aprilu, publika će predstavu ponovo moći da pogleda upravo na ovogodišnjem Bitefu, 6. oktobra u 18 časova u Bitef teatru.

Kao i sve slobodne djevojke; Foto: Boško Đorđević
Kao i sve slobodne djevojke; Foto: Boško Đorđević

Istog dana, ali od 20 časova, publika Bitefa imaće priliku da pogleda i predstavu Kao i sve slobodne djevojke nastalu u produkciji Pozorišta Atelje 212. Komad Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić, inspirisan je pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji. 

Dramaturg predstave Dimitrije Kokanov na druženju sa medijima izjavio je u ime celog tima da je svima drago što je njihov rad prepoznat i selektovan od strane Bitefa. Prema njegovim rečima, učešće na ovom festivalu došlo je kao potvrda njihovog nastojanja da u Ateljeu 212 propituju šta sve jeste i šta bi mogao da bude dramski teatar.

„Ovo je jedan od najizvođenijih domaćih dramskih komada u Evropi i svetu, ali kod nas do sada nikada nije produciran. Komadom smo propitivali izvođačke okvire u dramskom teatru, kao i pitanje reprezentacije“, rekao je Kokanov. Podsetio je prisutne novinarke i novinare na to da uloge devojčica igraju odrasle glumice, kao i glumci. „Tako su nam ovaj komad, kao i predstava Selme Spahić, poslužili kao poligon za istraživanje, ali su pokrenuli i važan dijalog i diskusiju.“

Miloš Latinović i Lepi Brka; Foto: Bitef promo
Miloš Latinović i Lepi Brka; Foto: Bitef promo

SNAGO, NE PRISTAJ DA BUDEŠ NEČIJA

Nakon ovog predstavljanja, konferencijski sto ubrzo je postao trpezarijski, a glavnu reč preuzeo je Nenad Gladić, poznatiji kao televizijska kulinarska zvezda Lepi Brka. U skladu sa ovogodišnjim sloganom festivala „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, on je novinarima pokazao kako se priprema posebna proja, koja je davala snagu balkanskim narodima.

Druženje u ovom rajskom ambijentu nastavilo se uz ručak i osveženje, nakon čega se Bitefov pres karavan zaputio ka Pranjanima, gde ih je ugostila Destilerija Prodanović. Uz degustaciju vrhunskih rakija od šljive i kruške, vlasnik ove destilerije Milutin Prodanović otkrio je da mu je posebno drago što je za slogan ovogodišnjeg festivala izabran upravo stih mlade pesnikinje Radmile Petrović, koja je odrasla u tom delu Srbije i koja glasno i nadahnuto govori o svom životu na selu.

Izlet je završen u Takovu, čuvenom mestu u kome je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak. Za ovu priliku novinarke i novinari posetili su Muzej Drugog srpskog ustanka, a turizmolog Nikola Petaković poveo je celu ekipu i u obilazak crkve brvnare sagrađene od drveta 1795. godine. Baš sa tog mesta Miloš Obrenović je objavio narodu da se kreće u novi boj protiv Turaka.

Obilazak Muzeja Drugog srpskog ustanka; Foto: Bitef promo
Obilazak Muzeja Drugog srpskog ustanka; Foto: Bitef promo

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info Media Group, Acibadem Bel Medic, program „Svaka limenka se računa“, Vulkan izdavaštvo, kao i Halo Creative tim.