Фотографија: Марија Ива Гоцић
Фотографија: Марија Ива Гоцић

Битеф и свет око нас

У четвртак, 12.09. у Првој београдској гимназији биће одржана прва трибина Битефовог едукативног програма - Битефов отворени час.

У разговору ће учествовати Ирис Јанковић, професорка филозофије Прве београдске гимназије, Иван Меденица - уметнички директор БИТЕФ-а и професор Факултета драмских уметности, Филип Вујошевић - драматург Битефа, Ирена Ристић - професорка ФДУ, психолошкиња и редитељка и Славен Дошло - глумац.

У оквиру трибине говорници ће кроз разговор обрађивати друштвене теме и феномене посебно важне за млађе генерације, као што су вршњачко насиље и друштвене мреже; сексуална различитост, заштита и насиље; мигранти; предсрасуде везане за партнерске односе, а све то из угла представа које ће гостовати на 53. Битефу, попут Историја насиља, Младеж без Бога, О месу и бетону и других.

Циљ ове трибине је да ученике информише и подстакне на размишљање и дијалог о актуелним друштвеним проблемима кроз уметност и позориште, и поред тога их упозна са програмом овогодишњег фестивала, где ће имати прилику да погледају поменуте представе.

Овај разговор намењен је првенствено средњошколцима завршних година, а сви заинтересовани за тему трибину уживо могу пратити преко Facebook странице Битефа од 18:30 - 20 часова.

Историја Битефа као увод у Историју светског позоришта и драме

У понедељак, 16.09. од 11 часова на Факултету драмских уметности у биоскопској сали уместо редовног уводног часа професора Ивана Меденице на првој години, биће одржана трибина на коју ће бити позвани студенти других смерова, година и факултета.

Цео увод у план и програм предмета Историја светског позоришта и драме, који на основним студијама ФДУ слушају студенти скоро свих студијских група, проф. Меденица ће овог пута извести реферишући се на историју Битефа. Једна од главних линија фестивалског програма увек је била и сценска реинтерпретација класичних драма, управо оних које се и изучавају на овом предмету.

Професор ће искористити овај термин да укратко представи и студијске мастер и докторске програме из области теорије на ФДУ, па позивамо и заинтересоване студенте завршних година ФДУ и других факултета да дођу и добију корисне информације на ову тему.