Pogledajte video predstave
Pogledajte video predstave

O predstavi

Mladež bez Boga odmah je nakon objavljivanja svrstana u jednu od najvažnijih knjiga u kanonu antiratnih romana koji kritikuju nacizam. Eden fon Horvat uspeo je prikazati nastanak fašističkog čoveka. Lik i dela Franka „Bifa“ Berardija takođe su velika inspiracija za nastanak predstave. Autori su se poslužili njegovim otvorenim pismom kojim napušta stranku DiEM25, odričući se pritom vlastitog evropejstva, te njegovim delom Heroji, u kojem okuplja većinu likova iz predstave: Erika Harisa, Dilana Klebolda, Čoa Senga Huija, Peku Auvinena, redom ubice iz škola, koji su svoje krvave pohode završili samoubistvom, kao i Andreasa Brejvika. U Mladeži bez Boga i ulogu savremene evropske mladeži bez boga preuzimaju upravo ti antiheroji. Autorski projekt Mladež bez Boga reditelja Boruta Šeparovića prikazuje mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoističnu, ravnodušnu i bezdušnu, mladež koja raste u jezivoj hladnoći.

O autorima

BORUT ŠEPAROVIĆ rođen je 1967. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a postdiplomske studije završio na DasArtsu u Amsterdamu (Napredne studije u izvođačkim umetnostima). Njegova umetnička biografija kao utemeljitelja, umetničkog voditelja, reditelja i koreografa, istovetna je biografiji Montažstroja. Pod njegovim umetničkim vođstvom od samog osnivanja 1989. godine, trupa Montažstroj postaje zaštitnim znakom novog i drugačijeg pozorišta u Hrvatskoj i inostranstvu, zadržavajući taj status sve do danas. Režirao je, koreografirao i vodio preko 50 projekata, predstava i performansa s produkcijskim potpisom Montažstroja, ali i brojnih institucionalnih pozorišta. Trajno ga zanima stvaranje angažovanog pozorišta i umetnosti koji, daleko od eksplicitnoga dnevno-političkog diskursa, uvek iznova problematizuju okruženje u kojem nastaju.

Šeparovićeva predstava Fragile, nastala kao koprodukcija Montažstroja i Interculta iz Stokholma, osvojila je na 33. Bitefu 1999. Nagradu publike, dok je na 47. Bitefu 2013, predstava Montažstroja u režiji Boruta Šeparovića, A gde je revolucija, stoko?, osvojila Specijalnu nagradu.

Izvod iz kritika

Šeparović je stvorio potresnu sliku mladosti izgubljene u tehnologiji i društvenom sistemu koji ne nudi nikakve odgovore, već svojom usredotočenošću na potpuno lažne vrijednosti u mladima budi otpor koji vodi u pokolj.

Bojana Radović, Večernji list

 

Njih pokreću mržnja, profit, amoralnost, prezir prema kulturi i tradicionalnim vrijednostima. Oni su nasilni jer vape za time da ih se primijeti.

Nina Ožegović, tportal.hr

 

U Von Horvatovu romanu raste u pozadini nacistički sistem, koji će takvu mladež oduševljeno upregnuti u zlo, a u današnje vrijeme u pozadini stoji globalna „nervoza“  poradi globalizacije koju još globalnijom čine novi mediji, čiji je učinak na psihu mladih ljudi upravo devastirajući. Bešćutni postaju i oni koji to inače nikad ne bi postali.

Tomislav Čadež, jutarnji.hr

 

Kratko rečeno, ovo je predstava o mračnom svijetu pred nama, o tome što nam se mladi spremaju učiniti već sutra, jer u lažljivi svijet beskrajnih fraza i političke korektnosti definitivno više ne vjeruju. Ključno je pitanje jesmo li toga svjesni i jesmo li to danas spremni sebi priznati.

Bojan Munjin, Novosti

Povezane aktuelnosti