Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković

Nasuprot klasičnoj ideji okruglog stola, Susreti sa autorima koje Bitef festival organizuje već drugu godinu zaredom, uspevaju gotovo nemoguće: da na veoma autentičan način povežu autore predstava i njihovu publiku, u vođenom ali ipak neformalnom i intimnom razgovoru, u kom je, takoreći, sve dozvoljeno i što je još važnije, svačije mišljenje jednako vrednovano. Ovi susreti su retka prilika u našoj kulturi kada umetnici i publika mogu da sede na istoj sceni, na istom nivou, bez podela i predrasuda. Kao i samo izvođenje predstava, i susreti veoma zavise od trenutka i mesta na kom se dešavaju i njihova specifičnost je upravo u tome što se nikada ne mogu ponoviti.

Naše učesnike je, nakon Borbe, zanimalo pitanje cenzure i odnosa prema abortusu u društvima bivše Jugoslavije te se povela diskusija o različitim reakcijama publike. Autorke su nam otkrile da su se u Beogradu to veče osećale dobro ali da se u nekim drugim gradovima nisu osećale posebno dobrodošlo što nas je ubrzo dovelo i do teme rodnih uloga i  nepristojnog ponašanja određenog dela muške publike. Interesantno je da je u diskusiji učestovalo samo dva muškarca, iako nas se ova tema, rekla bih, svih jednako tiče.

Foto: Nata Korenovskaia
Foto: Nata Korenovskaia

Anu Pinter zanimala je sama dramaturgija predstave i njena specifična struktura te smo nastavili razgovor u pravcu samog njenog nastanka. On je, kako smo saznali, počeo od intenzivnog istraživanja i „kopanja“ po različitim arhivama, što smo mogli videti i na primeru traženja kontraceptivne dijafragme u samoj predstavi. Zaključili smo da je interesantno i pomalo simbolično što je nakon svega, dijafragma ipak pronađena u svojoj postojbini.

Una, učesnica i moderatorka, za ovu priliku podelila je svoje utiske o Susretima: „Mislim da je dobar osećaj za autore da sednu na scenu  i shvate da publika nije samo jedan kolektivni lik kao i da vide koliko mišljenja i različitih shvatanja jedne predstave može da postoji. Divno je što smo (dok traje razgovor) svi isti i što možemo da razgovaramo na istoj razini“.

Završili smo razgovor  u dobrom raspoloženju uz zahvalnice autorkama na hrabrosti da uđu u koštac sa ovako kompleksnom i ozbiljnom temom, usput nikad ne gubeći nežnost i saosećanje.

Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković