fotografija: Sonja Žugić
fotografija: Sonja Žugić

Uroš Đurković, master književnosti:

Mislim da utisci još trebaju da se slegnu. Zanimljivo je kako vibrantno i kako upečatljivo se prikazuje tema obeskorenjenosti migracija i kako kroz nenarativnu i veoma sugestivnu koreografiju pričaju ovu priču. Posebno mi se svidela upotreba npr. gomila predmeta koji padaju po sceni i mislim da je ova predstava svakako jedna od onih koje ostaju u bitefovskom prtljagu. Takođe moram da kažem da je ipak privilegija gledati nešto iz Nigerije.

 

Mina Ćirić:

Mislim da je savršena. Tema, izvođači i scenska koreografska rešenja. Najviše mi se dopala koreografski. Dopalo mi se što je nekako patetična ali nije pretenciozna u patetično odrađenim momentima i što je njima toliko bilo stalo. Takođe dopao mi se na početku deo sa govorom i dalje koreografija rečima i pokretom i đubretom i kostimom. Sve nekako izgleda spontano a zapravo je jako dobro ukomponovano u detalje.

 

Vladimir Pilipović , inženjer:

Tema je vrlo aktuelna, trupa je odlična u igračkom smislu pošto je ovo igračka predstava. Emocija je prenešena i kao što smo mogli videti publika je sigurno osetila emociju koja je dolazila sa scene. Za moj ukus ovo ipak nije na nivou nekih savremenih plesnih predstava ali sve zajedno mislim da su uspeli u svojoj nameri.

 

Ana Lazović:

Predstava kao predstava nije loša, ali je jako pretenciozna u tome da kada se nabrajaju poginuli, dva puta se nabrajaju poginuli sa Kosova i to „by Serbia security force“. Kao da niko drugi nije nastradao na Kosovu osim ljudi koji su stradali od strane „Serbian security force”. Zbog toga sam izašla napolje i ne želim da aplaudiram i smatram da je ovo jako bezobrazno.

 

Sveta Bulatović:

Prvi utisak je da je predstava dočarala svu patnju izbeglica na najbolji moguć način. A trupa je, pravo da vam kažem odlična, ako je uspela da za pola sata ili sat, dočara i prenese sve emocije na publiku.

 

Vladimir Cvetković:

Ovo je forma koja je meni poznata. Mislim na ples. U svakom slučaju vrlo upečatljivo prikazana tematika migracija i prenesen politički kontekst.

 

Dušan Strugar:

Sjajna je i dobro je što je moderna. Bavi se stvarima koje su bitne i ja mislim da treba da bude više takvih predstava. Lepo je imati predstave koje su stare, klasične i „kulturne“ ali i ovo je kultura. Mislim da trebamo da se bavimo stvarima koje su savremene.

 

Solomon:

Bilo je dobro. Vrlo dramatično i jako emotivno. Mislim da je ova koreografija odlično uspela da ispriča ovu priču. Videlo se da su dobro pripremljeni ali za ovakvu vrstu izvođenja potrebna je ogromna energija koju su izvođači na sceni posedovali. Sve u svemu odlična predstava.

 

Ivana Kovačević:

Dopala mi se predstava. U suštini imala je da prenese određenu atmosferu o ljudima koji su prognani iz svojih domova. Izvođači su uspeli da na mene prenesu to osećanje prognanosti.