Фото: Mike Vonotkov
Фото: Mike Vonotkov

Битеф фестивал ће се ове године одржати по педесет трећи пут, у периоду од 17. до 26. септембра. У главном програму биће приказано дванаест представа из девет земаља Европе, Африке и Јужне Америке. У богатој фестивалској понуди, публика ће имати прилику да види представе великих звезда европског позоришта као што су Штефан Kеги, Мило Рау и Томас Остермајер које београдска публика већ добро познаје, али и неких мање познатих имена као што су нигеријски кореограф Kудуз Оникеку и Лусијана Лара из Бразила.

Посебну занимљивост 53. Битефа представља то што ће прошлогодишњи добитници Гран Приx „Мира Траиловић“ фестивала, уметнички колектив Римини протокол, учествовати и ове године. Публика ће моћи да погледа њихов пројекат Београд на даљински, сваког дана током трајања фестивала у два термина, од 11 и 17 часова. Kонцепт представе потписује Штефан Kеги, а режију Антон Розе. Прво извођење је заказано за дан Пролога, највише због тога што се у њему преплићу златне нити главног програма, уметничка и тематска. На формалном плану, пројекат је потпуно имерзиван јер се у њему публика не утапа у сценску ситуацију већ је, у недостатку извођача, сама ствара, пратећи упутства из слушалица. Римини протокол, група позната по томе да технологију инструментализује у циљу стварања јединственог позоришног израза, овога пута креира представу на отвореном под генеричким називом Ремоте X, коју увек прилагођава граду у коме се изводи. Упркос употреби високе технологије, овде се заправо ради о једном нежном позиву на солидарност. Уметнички директор Битефа, Иван Меденица, о овој представи каже: „Врло паметан текст из слушалица нас наводи да размишљамо о томе да ли знамо град у ком живимо, да ли се боље осећамо у групи или ван ње, како се осећамо у заједници, да ли кроз живот идемо сами или нас води неки надређени механизам.“ Дакле, у тематском смислу, Београд на даљински се потпуно наслања на слоган фестивала „Почнимо љубав из почетка“, јер истражује механизме функционисања нашег друштва и истражује алтернативне приступе свету који нас окружује.

Почетна локација за извођење представе Београд на даљински је Алеја великана на Новом гробљу у Београду, да би се публика потом, вођена инструкцијама, кретала од једне до друге градске локације (Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Ташмајдан, зграда некадашњег Дома синдиката) и завршила своју авантуру на крову зграде у центру Београда.