Битеф Полифонија 2022; Фото: Nata Korsky
Битеф Полифонија 2022; Фото: Nata Korsky

Сусрети са ауторима настарији је пратећи програм Битефа. Ове године, у интимној и креативној атмосфери након представа, разговоре ће водити редитељка и педагошкиња Ана Пинтер. Публика је, као и увек, позвана да се укључи постављајући своја питања.

„Учешће публике у позоришном догађају од кључне је важности. Оно одавно није у домену пасивног посматрања сценског догађаја“, објашњава Пинтер. „Моја улога ће бити у томе да створим услове да дијалог између публике и уметника буде што угоднији и значајнији за обе стране.“

Сусрети с ауторима 2022; Фото: Nata Korsky
Сусрети с ауторима 2022; Фото: Nata Korsky

Двадесет четврта по реду Битеф Полифонија, фестивалски програм посебно осмишљен за млађу публику, биће одржана од 5. до 9. октобра под слоганом „Двориште, шума, џунгла“. 

„Кључне речи овогодишње Полифоније појавиле су се и без нас: насиље, млади, образовање, снаге, промена. Након што смо послале први позив, број одговора нас је изненадио“, наводе коуреднице програма Ирена Ристић и Љубица Бељански-Ристић, додајући да су 5 тематских радионица, 15 представа и 3 нове иницијативе тражиле своје место у овогодишњем програму. „Тек поједине ће бити приказане у пуном облику, али ће се искуства свих укрштати у новим огледним форматима, најављујући Полифонију у трајању.“ Улаз на све програме је бесплатан, број места је ограничен.

Циркобалкана - Гретел; Фото: Alessandro Villa
Циркобалкана - Гретел; Фото: Alessandro Villa

Регионални путујући фестивал савременог циркуса Циркобалкана биће одржан  од 21. септембра до 7. октобра у шатри постављеној код Силоса у Луки Београд. Окупиће уметнике из Шпаније, Сирије, Француске, Мексика, Италије, Мађарске, Словеније и Србије, чије се представе баве актуелним глобалним питањима.

„У другу деценију улазимо са несмањеном жељом да у региону промовишемо савремени циркус и његов значај не само као уметничку форму већ и као моћно средство за друштвену ангажованост“, поручују из ЦиркоБалкане. Њихов пратећи програм чиниће радионице, концерти, пројекције и бројне друге активности. Улазнице за све представе у оквиру овог програма могу да се купе путем Битефовог сајта, као и на самој локаији сат времена уочи почетка представа.

Предавање „Од пролетаријата до прекаријата - и назад“ проф. др Ане Вујановић, председнице међународниг жирија 57. Битефа, биће одржано у Маршаловом салону у МТС дворани 5. октобра, са почетком у 18 часова. Фокус предавања биће на „занемареној, избрисаној и затртој класној анализи уметности“, будући да класно питање и сиромаштво чине један од највећих егзистенцијалних проблема и препрека у каријери културних радника и студената уметности и хуманистике. Улаз је слободан

Циљ фестивала је да кроз овако осмишљен пратећи програм и ове године понуди и развије теоријски дискурс који ће пратити селекцију главног програма

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Улазнице за овогодишњи Битеф могу да се купе на званичном сајту фестивала са попустом од 10%. По редовним ценама улазнице могу да се купе на благајни Битефа, где може да се купи и комплет улазница са попустом од 30%. Благајна је и ове године отворена у фестивалском прес центру, на првом спрату МТС дворане, на Тргу Николе Пашића.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group, Acibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“ и Halo Creative тим.