Више од 500 страних гостију на 56. Битефу

У главном програму фестивала ће се наћи  девет представа водећих аутора европског и светског позоришта из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Уједињеног Краљевства. Фестивал ће се одржати под слоганом Ми - јунаци рада свог и бавиће се питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада после пандемије, али и питањем рада у самим извођачким уметностима.

Директор фестивала Милош Латиновић отворио је конференцију за штампу откривши да је 56. Битеф на својеврстан начин већ почео. Фестивал Циркобалкана, традиционални пратећи програм посвећен савременом циркусу који ове године обележава деценију постојања, већ је отворен у Луци Београд. Он је и подсетио да ће главни програм почети 23. септембра даном Пролога, у коме се изводи представа (Није) крај света позоришта Шаубине из Берлина, у режији славне Кејти Мичел, а да ће Битеф свечано бити отворен 25. септембра представом једног од најпознатијих кореографа данашњице Јана Мартенса под називом сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима.
 

Више од 500 страних гостију на 56. Битефу

Уметнички директор Битефа Иван Меденица је најавио да ће 56. издање Битефа протећи уз највећи број страних гостију до сада, њих више од петсто! Већина њих су учесници пленарног састанка једне од највећих европских позоришних мрежа ИЕТМ-а.  За њих је организован и шоукејс, који је замишљен као платформа за повећање међународне видљивости домаћег позоришта и његов пласман у иностранство. Меденица је посебан акценат  ставио на  пратећи програм Југофутуризам, који се састоји из представљања специјалног издања словеначког часописа за извођачке уметности Маска, и међународне конференције на ту тему. Концепт Југофутуризма подразумева утопијску, футуристичку пројекцију једног могућег заједничког културног простора из визуре генерације која је рођена у доба распада Југославије и није оптерећена носталгичним сећањима. На крају, Меденица је представио жири 56. Битефа који ће чинити драматуршкиња и позоришна кустоскиња Штефани Карп (Немачка, председница жирија), позоришна критичарка Кристина Досел (Немачка), редитељка Селма Спахић (Босна и Херцеговина), глумица Вања Ејдус (Србија) и писац и драматург Дино Пешут (Хрватска). 

Ксенија Ђуровић; Фото: Горан Срданов
Ксенија Ђуровић; Фото: Горан Срданов

Продуценткиња главног програма Ксенија Ђуровић је говорила о састанку ИЕТМ-а, истакавши да је тема конференције у складу са темом самог Битефа, те да се бави радним правима у извођачким уметностима, а под насловом На посао приони, на живот још више! Уводно излагање одржаће Томислав Медак из Загреба под називом „Плес против рада“, а пренос догађаја моћи ће да се прати уживо на сајту howlround.com

Фото: Битеф / Промо
Фото: Битеф / Промо

Ђуровић је додала и то да су карте за већину представа из главног програма практично распродате. Мали број улазница још увек је могуће набавити, захваљујући чињеници да ће многе продукције имати и репризна извођења.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council, Француски институт у Београду и Амбасада Републике Словеније у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије, Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, Alma Quattro, Info Media Group, Општа болница Bel medic, Halo Creative тим, Docker Brewery & Beer Garden. Посебно захваљујемо свим ресторанима и произвођачима хране и пића који су и ове године стали уз нас.