Циркобалкана
Циркобалкана

Пратећи програм 53. Битефа ће ове године садржати различите традиционалне и нове програмске целине у оквиру којих ће се реализовати позоришне представе, стручне трибине, промоције књига, концерти, тематски разговори и радионице. Улаз за огромну већину догађаја пратећих програма је слободан.          

Након врло успешног Филозофског театра с позоришним редитељем Оливером Фрљићем на прошлогодишњем Битефу, нови Филозофски театар у госте доводи немачког писца Нормана Олера, аутора светског бестселера о Трећем рајху и наркотицима. Разговор који ће Норман Олер и Срећко Хорват водити фокусираће се на  судбину заједнице од фашизма до антифашизма, пратећи рад овог интригантног писца који је детаљно истражио шокантну везу између нацизма и наркотика. Филозофски театар је на програму 19. септембра у 16 часова, у Битеф театру. Пошто Битеф заступа став да филозофија не може да буде бесплатна, улазнице за овај догађај ће се продавати по симболичној цени од 300 динара.        

Обогаћујући програм врхунским музичким догађајима, Битеф 22. септембра у клубу Drugstore у Београду организује концерт под називом B Matinéе. Ради се о наступу гудачког ансамбла No Borders Orchestra обогаћеном удараљкама и електроником.  Овај пројекат обједињује савремену класичну музику и клупску културу. На програму че бити  нова дела пет најузбудљивијих младих композитора из нашег региона: Дарије Андовске из Скопља, Дринора Зимберија из Приштине, Давора Бранимира Винцеа из Загреба, Данијела Жонтара из Сарајева и Драшка Аџића из Београда. После концерта ће се организовати разговор са ауторима, након чега следи журка у оквиру традиционалног фестивалско програма дружења и забаве Афтер Тен. Улаз на догађај чији је капацитет хиљаду гледалаца је слободан.

Паралелно са представама главног програма које ће се одвијати у Луци Београд, на овој локацији ће се, у организацији Битефа и Циркусфере, одржати  и седмо по реду издање фестивала савременог циркуса Циркобалкана. Током девет дана програма ће бити приказано седам представа, три мастеркласа за професионално усавршавање, презентације, концерти, перформанси и округли столови. Програм је осмишљен тако да  прикаже тренутну различитост циркуског промишљања уметника из региона, али и шире европске циркуске сцене.

У жељи да допринесе подизању свести својих суграђана о важности очувања животне средине кроз препознавање и суочавање са властитим смећем, Битеф ће ове године организовати и велику акцију сакупљања отпада. У акцији ће учествовати чланови Битеф тима, познате личности и сви заинтересовани грађани. Почев од 6. септембра, на Тргу Николе Пашића ће стајати контејнер у бојама овогодишњег Битефа у који ће сви грађани моћи да одлажу картон и пластику. Сав прикупљени отпад ће бити искоришћен у сврхе извођења представе главног програма бразилске кореографкиње Лусијане Ларе О месу и бетону која се,  захваљујући свом уметничком изразу, присуству голих тела на сцени, изразитој извођачкој енергији и критичком промишљању стварности, слободно може назвати „најбитефовскијим“ догађајем педесет трећег Битефа.