Љубав; Фото: Nurith Wagner-Strauss
Љубав; Фото: Nurith Wagner-Strauss

Овогодишње издање Битефа, педесет шесто по реду, одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра под слоганом Ми - јунаци рада свог, који упућује на тематски фокус фестивала. Битеф ће се бавити питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада после пандемије, али и питањем рада у самим извођачким уметностима. У главном програму биће приказано девет представа чији су аутори неки од водећих светских уметника попут Кејти Мичел, Александера Зелдина и Јана Мартенса.

Највеће интересовање публике влада за међународни фестивалски хит, представу Љубав по тексту и у режији Александера Зелдина, а у копродукцији ауторове компаније из Лондона и позоришта Одеон из Париза. Ради се о продукцији која је доживела огроман успех, што је резултирало европском турнејом, али и филмом истог назива у продукцији ББЦ-ја.  Радња прати судбине алкохоличара и његове времешне мајке, младе породице са бебом на путу и имигранткиње из Судана који су се, свако из својих социјалних разлога, нашли заједно у свратишту за људе без дома. Странци који су приморани да деле животни простор покушавају да нађу заједнички језик, у ситуацији у којој интимност не постоји.  Критика је листом у хвалоспевима писала о овој Зелдиновој представи. Тако је критичар водећег лондонског листа Тајмс написао:  ’’…Комад који на микроплану пршти од живота док приказује људе налик нама самима, који покушавају да изађу на крај с мањком ресурса, простора и времена. Постоји ли нешто драматичније од тога?’’

Свет без жена; Фото: Игор Коруга
Свет без жена; Фото: Игор Коруга

Велико интересовање влада и за две домаће представе у програму, за које је карте могуће купити само још за нека од репризних извођења. Ради се о продукцијама Свет без жена ауторки Маје Пелевић и Олге Димитријевић, у копродукцији Битефа и Центра за културну деконтаминацију и Др Ауслендер (Made for Germany) Бојана Ђорђева, такође у копродукцији Битефа, овога пута са Југословенским драмским позориштем. Оба пројекта су део Битефових напора да подржи независну продукцију у домаћим позориштима и баве се централном темом фестивала - положајем радника и радним правима. Димитријевић и Пелевић се фокусирају на заступљеност и, уопштено, положај жена у савременом позоришту а као полазиште користе документарну грађу. Са друге стране, такође користећи документарни материјал, Ђорђев истражује масовно исељавање српских лекара и других здравствених радника у Немачку зарад бољих услова живота и рада.

Др Ауслендер; Фото: Синиша Илић
Др Ауслендер; Фото: Синиша Илић

Улазнице је могуће купити путем сајта prodaja.bitef.rs. Онлајн куповином остварује се попуст од 10% на цену појединачних улазница.  Осим тога, улазнице могу да се купе и на Благајни Битефа у МТС дворани (адреса: Трг Николе Пашића). За куповину комплета улазница на благајни важи попуст од 30%, а омогућено је плаћање у готовини и преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council, Француски институт у Београду и Амбасада Републике Словеније у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије, Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, Alma Quattro, Oпшта болница Bel medic, Halo Creative тим, Docker Brewery & Beer Garden и Домаће кифлице.