Марина Давидова отворила је 56. Битеф; Фото: Драган Мујан
Марина Давидова отворила је 56. Битеф; Фото: Драган Мујан

Ова представа је паметан, топао и духовит есеј о савременом плесу, који спаја и прожима различита питања и ставове, између осталог и питање плеса као физичког рада и најављује главни тематски фокус фестивала који ће се бавити питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада после пандемије, али и питањем рада у самим извођачким уметностима.

На отварању, конферансије Милош Миловановић поздравио је амбасадоре, представнике оснивача фестивала града Београда, публику, новинаре и критичаре. Он је посебно поздравио и неколико стотина позоришних професионалаца из иностранства који ће наредних дана посетити Битеф и учествовати у његовим програмима. Они ће, како је рекао, учинити да и у овим заиста тешким временима глобалне економске кризе, десног екстремизма, пандемије и рата у Украјини, Београд буде, бар на десет дана, светска позоришна метропола. 
Фестивал је прогласила отвореним руска критичарка, редитељка и кустоскиња Марина Давидова која је недавно, због својих политичких ставова, била принуђена да напусти Русију. Она је у свом говору изразила став да је њена земља, нападајући Украјину, напала и сопствену културу, додавши то како се Москва у последњих седам месеци, од једне од културних престоница света, претворила у место одакле уметници беже. У нади да је овај рат последњи европски рат, као и да ће се културне везе између Русије и остатка света ускоро обновити, а руско позориште вратити на Битеф, али и на друге међународне фестивале, она је прогласила 56. Битеф отвореним.

Фото: Зоран Илић
Фото: Зоран Илић

Свечаној церемонији отварања присуствовале су многобројне јавне личности из културног, јавног и политичког живота, као и дипломатског кора. Међу њима су били: Наташа Михаиловић Вацић, в.д. градског секретара за културу, Гордана Гонцић, подсекретар за културу, Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, амбасадорка Белгије Кати Бугенхаут, амбасадор Француске Пјер Кошар, амбасадорка Уједињеног Краљевства Шон Меклауд, шеф Одсека за културу канадске амбасаде Олгица Маринковић, директор Гете института Франк Бауман, директор Француског института Станислас Пјере, директор Бритиш каунсила Питер Браун, директорка Колегијума Хунгарикума Клара Сентђорђи, управници Атељеа 212 Новица Антић, ЈДП-а Тамара Вучковић, Позоришта „Душко Радовић“; Александар Николић, ЦЗКД-а Ана Миљанић, директорка Историјског музеја др Душиц Бојић, председник САНУ Владимир С. Костић, Љубица Бељански и Сања Крсмановић Тасић испред ЦЕДЕУМ-а, глумци Милан Марић, Светозар Цветковић и Славен Дошло, креаторка Драгана Огњеновић, ликовни уметници Урош Ђурић, Синиша Илић...

У оквиру пролога фестивала, публика је 23. септембра већ имала прилику да погледа продукцију (Није) крај света у режији једне од најпознатијих редитељки данашњице Кејти Мичел и продукцији позоришта Шаубине из Берлина.  Овогодишњи Битеф трајаће до 2. октобра, а у оквиру главног програма ће бити приказано девет представа из шест земаља, као и многобројни пратећи програми.  Другог дана фестивала, 26. септембра, на програму су две представе: Gardien Party из Француске, у режији Мухамеда ел Хатиба и Валери Мрежан (Историјски музеј Србије, 19 часова) и Тихуана из Мексика, у режији Лазара Габина Родригеза и Луисе Пардо (Народно позориште у Београду, 21 час).