Иван Меденица уметнички директор Битефа уручио је Штефану Кегију Гранд приx ,,Мира Траиловић"
Иван Меденица уметнички директор Битефа уручио је Штефану Кегију Гранд приx ,,Мира Траиловић"

Награђена мултимедијална инсталација Заоставштина, комади без људи остварена без физичког присуства извођача на сцени, у продукцији једног од водећих швајцарских позоришта Видија из Лозане, изведена је током 52. Битефа под слоганом Свет без људи.

Иван Меденица уметнички директор Битефа уручио је Штефану Кегију Гранд приx ,,Мира Траиловић” за најбољу представу у целини, док му је Борка Голубовић Требјешанин, новинарка Политике, уручила 41. Политикину награду за најбољу режију и дело сликара Предрага Милошевића Метафизичко поподне.

Штефан Кеги је приликом преузимања награда изјавио: За Заоставштину можете рећи да је инсталација али за мене је ово једна изведба јер  извођачи само тренутно нису ту али суштински јесу извођачи и импрeсионаран сам што смо добили чак две награде. Римини протокол је добио назив јер означава начин на који се ради у позоришту пошто је позориште колективни рад, и ја овде примајући награде представљам једну групу људи.

Међународни жири 52. Битефа радио је у саставу Јудит Чаки, позоришна критичарка и професорка из Мађарске, Радмила Војводић, позоришни редитељ, драмски писац и професор режије на ФДУ Универзитета Црне Горе, Александра Јанковић, стални члан позоришта Атеље 212, Бојана Младеновић, кореографкиња и уметничка директорка СНДО у Амстердаму и Брајс Лис, ванредни професор на одсеку Драма и позориште на Ројал Холовеју, Универзитета у Лондону. Чланови Политикиног жирија су били: Гордана Поповић, уредник Културне рубрике Политике, Борка Голубовић Требјешанин, новинарка Културне рубрике Политике, Ана Тасић, театролошкиња, критичарка Политике, Егон Савин, позоришни редитељ и Милан Нешковић, позоришни редитељ.

Амбасадор Швајцарске у Београду Њ.Е. Филип Ге у чијој резиденцији је и одржана свечана додела награда навео је да му је велико задовољство што је отворио резиденцију за Битеф и награду која се додељује Штефану Кегију. Разлог зашто подржавамо Битеф није само зато што је Битеф институција са међународном репутацијом већ због храброг програма који третира важна питања, навео је Њ.Е. Филип Ге.

Иван Меденица је уручујући награду Кегију најавио да Штефан данас није у Београду само да би примио награде већ и да би одабрао просторе за своју представу Ремоте Белграде која ће бити део 53. Битефа.

Свечаној додели присуствовали су и глумци Александра Јанковић и Влада Алексић, сликари Иван Грубанов и Предраг Милошевић, Милан Лучић испред British Council-а, представници компанија Deloitte, И&Ф Групе, Цептер хотела, Halo creative team-а, издавачке куће Клет, Домаће кифлице, модна креаторка Драгана Огњеновић и многи други.