Fotografija: Žan-Lik Božol
Fotografija: Žan-Lik Božol

Kao što je javnost već obaveštena, Bitef nastavlja svoju tradiciju izvođenja predstava van pozorišnih prostora, na lokacijama koje obično nisu za to namenjene. Cela druga polovina festivala će se održati u halama Luke Beograd, a jedna od predstava za koje vlada posebno interesovanje je projekat Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka i, u okviru njega, nastup Fije Menar, čuvene francuske konceptualne umetnice i performerke sa iskustvom u cirkusu. Menar je ovaj performans-instalaciju kreirala u saradnji sa Žan-Lik Božolom i po narudžbini jedne od najvećih likovnih manifestacija u Evropi - Dokumenta. Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka će zvanično otvoriti program Bitefa u Luci Beograd, u kojoj će se predstave izvoditi od 22. do 26. septembra.

Fija Ménar, potpuno sama na sceni, u gotovo prirodnoj veličini gradi konstrukciju od kartona koja predstavlja antički hram i koja počinje da se natapa vodom i propada onog momenta kada je završena. Dosta direktna scenska metafora raspada osnova zapadne civilizacije obogaćena je izuzetnim izvođačkim kvalitetima i jakim čulnim i emocionalnim dejstvom koje izaziva borba čoveka sa materijalom i uništavanje rezultata ljudskog rada, što ovu predstavu svrstava u red „najspektakularnijih“ koje će publika 53. Bitefa moći da vidi. Gostovanje predstave na Bitefu ostvareno je uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Konstanca Makras u Bitef teatru

Uporedo sa kupovinom ulaznica za festival, svi zainteresovani će moći da nabave ulaznice i za prvu premijeru Bitef teatra u novoj sezoni koja predstavlja prvi korak u novoj strategiji Bitefa za čvršće povezivanje festivala i teatra. Ta strategija počiva na produkciji predstava vrhunskih svetskih umetnika u Bitef teatru, što praktično znači da će beogradska publika tokom cele sezone biti u mogućnosti da gleda predstave kakve je navikla da gleda za vreme trajanja festivala. Radi se o plesnoj predstavi Gradovi kojih više nema, jedne od najznačajnijih svetskih koreografkinja danas, Konstance Makras, čija će premijera biti održana 1. oktobra. Projekat će biti realizovan uz učešće domaćih umetnika, glumaca i plesača Bitef dens kompanije. Više detalja o sezoni 2019/20 Bitef teatra, tim Bitefa će saopštiti u septembru, odmah po završetku festivala.