Фото: Јаков Симовић
Фото: Јаков Симовић

У Београду је одржана прва конференција за медије поводом најаве двоструког, 54. и 55. издања Битефа, које ће се одржати од 13. до 25. септембра ове године. Да подсетимо, због немогућности да се Битеф 2020. године одржи у пуном капацитету, ове године ће се одржати двоструко издање са већим бројем представа од уобичајеног. У главном програму фестивала ће бити приказано четрнаест представа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Мексика, Аустрије и Чилеа.

Тематски фокус фестивала који ће се одржати под слоганом На ивици будућности ће бити на концепту постхуманизма, у контексту света који би требало да буде мање антропоцентричан. То је визија света настала, између осталог, и из свести о глобалној еколошкој кризи, те могућој катаклизми, а што су, такође теме фестивала. Уско повезан са тематским је и естетски (формални) фокус фестивала. Он се бави дехуманизацијом тела извођача у различитим облицима - кроз кореографске поступке, светлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени.  

На конференцији за новинаре у Скупштини Града Београда су говорили уметнички директор Битефа Иван Меденица, директор Битеф театра Милош Латиновић, Секретар за културу Града Београда Иван Kарл, директор Гете института Франк Бауман и Аташе за културу при Француском институту и Француској амбасади Kатрин Фодри.

Отварајући конференцију за медије, директор Битеф театра Милош Латиновић је изразио уверење да ће Битеф, као један од најважнијих позоришних фестивала у Србији и Европи, и ове године оправдати епитет једног од најзначајнијих културних догађаја, уопште.

Говорећи о одлуци да се ове године одржи двоструко издање фестивала, Секретар за културу Града Београда Иван Kарл, истакао је да ће предстојећи Битеф бити један од специфичнијих (због услова у којима је реализован), али и један од најатрактивнијих у дугој историји фестивала. Kонстатовао је како је труд Битеф тима препознат, па је за потребе овог издања опредељен значајно већи  буџет него иначе.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица је представио концепт двоструког издања и представе главног програма, које потписују неки од најзначајнијих аутора и трупа европског и светског театра попут Томаса Остермајера, Филипа Kена, Римини протокола, Вима Вандекејбуса и других. Меденица је посебно скренуо пажњу на напоре Битеф тима да,  сходно тематском фокусу 54. и 55. Битефа, уложи напоре у правцу еколошки свесног деловања и представио конкретне еко-одговорне мере у реалзацији фестивала, али и најавио велику међународну конференцију на тему екологије која ће се одржати у оквиру богатог пратећег програма фестивала.

Фото: Јаков Симовић
Фото: Јаков Симовић

Господин Франк Бауман је изразио задовољство због тога што ће немачко позориште поново бити адекватно заступљено на Битефу и то, између осталог, баш представом Непријатељ народа Томаса Остермајера, која изазива снажне реакције у свакој средини у којој гостује.  
 
Госпођа Kатрин Фодри је говорила о француским представама, Флеш и Farm Fatale и изразила захвалност уметничком тиму Битефа што је одабрао дела неких од најоригиналнијих уметника француског говорног подручја, Филипа Kена и Франка Вигруа.

Визуелни идентитет  фестивала, који је реализовала агенција McCann Beograd, базиран је управо на неизвесности у којој живимо, покушавајући да је прикаже на начин да не буде нужно застрашујућа, већ интригантна.


Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете Институт и Француски Институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.