Kлиматски плесови, фото: nadaproductions
Kлиматски плесови, фото: nadaproductions

Двоструки Битеф, његово 54 . и 55. издање,  одржаће се у Београду од 13. до 25. Септембра 2021. године. У главном програму фестивала ће бити приказано четрнаест представа из десет земаља. Поред добро познатих имена европског  и регионалног позоришта попут Вима Вандекејбуса, Римини протокола, Томаса Остермајера, Себастијана Хорвата, Милоша Лолића и Бобе Јелчића, београдска публика ће имати прилику да гледа представе аутора и ауторки који су први пут на Битефу.

У уметничком тиму Битефа инсистирају на афирмацији нових имена у ширем међународном контексту. Да подсетимо, у протеклих неколико година, у оквиру фестивала су приказане представе Ерсана Монтага, Игора Вука Торбице, Надава Барнее и других.

Плућа, фото: Peter Uhan
Плућа, фото: Peter Uhan

Ове године, на Битефу ће први пут учествовати словеначки редитељ Жига Дивјак. Иако веома млад, Дивјак је већ водећи редитељ словеначке позоришне сцене и добитник најрелевантнијих националних признања у овој земљи. Београдској публици  ће се представити продукцијом Плућа Словенског народног гледалишча Драма Љубљана, насталој по драми британског писца Данкана Макмилана. Ради се о минималистичкој представи, заснованој на вансеријској глуми двоје младих глумаца и знаковитом и редитељском и сценографском решењу простора Игора Васиљева.

Тематски, Плућа припадају оној целини фестивала која проблематизује еколошке изазове данашњице. У оквиру те целине, на Битефу ће први пут гостовати и Филип Kен, један од најпознатијих француских и светских редитеља средње генерације. Његова представа Farm Fatale је настала у копродукцији ауторове компаније и Kамершпилеа из Минхена.  У специфичном, за њега препознатљивом визуелном оквиру и иронијском дискурсу, Kен развија надреалну визију „еколошке револуције“ коју покрећу незапослена страшила: она су остала без посла услед различитих разлога, између осталог, услед уништавања градских башта и удара корпорација на самосталне пољопривреднике.

Farm Fatale, фото: Martin Argyroglo
Farm Fatale, фото: Martin Argyroglo

Први пут ће у оквиру главног програма Битефа гостовати и Аманда Пиња, кореографкиња чилеанско-мексичког порекла. Њена кореографија Kлиматски плесови је посвета екосистемима угроженим пројектима мултинационалних компанија и заснована је на тврдњи да савремена западна цивилизација не доводи у опасност само природу, већ и древне културе.  

Резервација и продаја улазница за овогодишњи Битеф почеће у другој половини августа због актуелне епидемиолошке ситуације. Пратите сајт Битефа и друштвене мреже за више информација.

 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете Институт и Француски Институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.