Детаљ из представе "Тихуана"; Фото: Битеф / Промо
Детаљ из представе "Тихуана"; Фото: Битеф / Промо

Педесет шести Битеф одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра 2022. године. У главном програму, београдска публика ће имати прилику да види девет представа из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Уједињеног Краљевства.

Међу ауторима који ће представити свој рад су и нека од најзначајнијих имена европског и светског позоришта као што су Кејти Мичел, Јан Мартенс и Александер Зелдин. 

Фестивал ће се одржати под слоганом Ми - јунаци рада свог који упућује и на тематски фокус овогодишњег издања. Битеф ће се бавити питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада после пандемије, али и питањем рада у самим извођачким уметностима. 


Две представе које се најизраженије баве питањем обесправљености и „невидљивости" радника у савременом друштву су Тихуана (продукција Лагартихас тирадас ал сол из Мексика, режија Лазаро Габино Родригез и Луиса Пардо) и Gardien Party (продукција Зирлиб из Француске, концепт и режија Мухамед ел Хатиб и Валери Мрежaн). Обе ће бити изведене 26. септембра, док ће Gardien Party имати и репризу 27. септембра.

Тихуана је соло перформанс познатог мексичког глумца и аутора Лазара Габина Родригеза. Под лажним идентитетом, он се наводно преселио у истоимени мексички град, изнајмио собицу у некој фавели и запослио у локалној фабрици, а све зато да би проверио да ли радник може да у Мексику живи од минималца. Овај перформанс, а који по форми може да се одреди као „представа-предавање", Родригезово је перформативно архивирање и реконструисање тог експеримента који је спровео или желео да спроведе у реалном животу. Родригез је, такође, у позоришној јавности остао упамћен и по томе што се, у име ваневропских уметника, јавно успротивио концепту Жерома Бела о избегавању путовања авионом, као мери која, наводно, доприноси заштити животне средине, јер ју је сматрао привилегијом европских уметника. 

Детаљ из представе "Gardien Party"; Фото: Yohanne Lamoulère
Детаљ из представе "Gardien Party"; Фото: Yohanne Lamoulère

Наслов представе Gardien Party не може да се преведе а да се не изгуби његов смисао који лежи у игри речи: ово није „вртна забава" (garden party), већ дословно забава чувара, и то не било којих већ чувара музеја. У овом случају то је шест чувара великих светских музеја из Париза, Марсеја, Сакт Петербурга, Стокхолма и Њујорка (двоје њих), чије исповести о њиховом послу, властитом односу према делима која чувају, институцији музеја и животним амбицијама и поразима (неки од њих су преквалификовани за овај посао и у њему се затекли несрећним стицајем околности), чине материјал ове топле, тужне, паметне и духовите представе. Она се увек изводи пред празним музејским зидом (на Битефу ће то бити у Историјском музеју Србије) испред ког је низ чуварских столица, а који ће се постепено испунити омиљеним уметничким делима наших јунака, тих неправедно игнорисаних музејских анђела чувара.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council, Француски институт у Београду и Амбасада Републике Словеније у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије, Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija, Alma Quattro, Oпшта болница Bel medic, Halo Creative тим, Docker Brewery & Beer Garden и Домаће кифлице.

                                                                                                                              ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА:
Улазнице је могуће купити путем сајта
prodaja.bitef.rs. Онлајн куповином остварује се попуст од 10% на цену појединачних улазница.  Осим тога, улазнице могу да се купе и на Благајни Битефа у МТС дворани (адреса: Трг Николе Пашића). За куповину комплета улазница на благајни важи попуст од 30%, а омогућено је плаћање у готовини и преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

                                                                                                                         АКРЕДИТОВАЊЕ МЕДИЈА:
Акредитовање представника/ца медија за овогодишњи Битеф обавља се путем званичног сајта фестивала. Рок за акредитовање је 14. септембар.