Prateći programi na 53. Bitefu

PRAŠKO KVADRIJENALE NA BITEFU

Program PQ na Bitefu predstaviće nacionalne nastupe Srbije i Republike Severne Makedonije u okviru prestižnog Praškog kvadrijenala, najveće manifestacije u oblasti scenskog dizajna i prostora. Istovremeno ovaj program objedinjuje dve dugogodišnje Bitefove tradicije: organizovanje programa na temu scenskog dizajna i tzv. Bitef u Novom Sadu. U Beogradu će se kroz tribinu detaljnije sagledati koncept srpske nacionalne i studentske postavke, dok će publika u Novom Sadu 22. septembra prisustvovati performansu instalaciji severnomakedonske nacionalne selekcije. Razgovor u Beogradu biće održan 21. septembra u Muzeju primenjene umetnosti, od 17č.

SUSRETI SA AUTORIMA

Susreti sa autorima su redovan, prateći program Bitefa koji podrazumeva javne razgovore, nakon svake predstave iz glavnog programa. Od osnivanja Festivala, ovaj program zamišljen je kao prostor u kom se autori predstava iz glavnog programa susreću sa Bitefovom publikom da bi razgovarali o predstavama, procesima, umetničkim načelima, temama koje predstave pokreću, ali i o širem društvenom kontekstu u okviru kog su nastale. Susreti sa autorima su na programu svakog dana posle predstava sa repertoara glavnog programa.

BITEF BIBLIOTEKA

Program podrazumeva promociju tri knjige iz oblasti kulture i izvođačkih umetnosti objavljenih u poslednjih godinu dana. Na promociji će, uz performanse, biti predstavljene knjige „Umetnost i kultura otpora“ Milene Dragičević Šešić, „Surova klasika“ - rediteljski zaokreti u tumačenju dramske klasike Ksenije Radulović i „Put izvođača: Od Ja ka Svojstvu“ Tine Perić. Program će biti održan u Luci Beograd, 23. septembra od 16 časova.

DEJSTVA I DOMETI SAVREMENIH IMERZIVNIH PRAKSI

Dijalog o imerzivnom pozorištu i praktikovanju zajedničkog: svako organizovanje koje kroz proces korišćenja i upravljanja određenim resursom proizvodi zajednicu. Zajednica upravlja proizvodnjom i raspodelom zajedničkog dobra, te primarno nastoji da zadovolji potrebe svojih članova, bez motiva ostvarivanja profita na tržištu. Program će biti održan 26. septembra u Luci Beograd, od 14č.

CIRKOBALKANA

Sa željom da produbi saradnju i razmenu umetničkih praksi domaće, regionalne i evropske savremene cirkuske scene, koncept ovogodišnjeg festivala biće u fokusu različitosti kreativnih procesa u skladu sa umetničkom kulturom i okruženjem u kojem se stvaraju cirkuske predstave. Tako će odabir umetničkih radova prikazati trenutnu različitost cirkuskog promišljanja umetnika iz regiona, ali i šire evropske cirkuske scene, koja se ogleda u angažovanosti, eksperimentu, političnosti, ali i odnosu prema publici.

20. BITEF POLIFONIJA

Dvadeseta Bitef Polifonija obeležiće svoj jubilej raznovrsnim događanjima i iznenađenjima koja će se dešavati u interakciji izvođača i publike kao nove polifone zajednice. Predstave, performansi, radionice, razgovori, okrugli stolovi, odlasci na lice mesta i pokretanje novih inicijativa... otvaraju učesnicima i prisutnoj publici, pre svega mladoj, prostore za izbor i aktivno uključivanje u dešavanja, uz razgovore i međusobnu razmenu o viđenom, doživljenom i pokrenutim temama.