Кадар из серије Наше приредбе, епизода Радне акције
Кадар из серије Наше приредбе, епизода Радне акције

Педесет шесто издање фестивала Битеф одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра 2022. године, уз девет представа водећих европских и светских аутора у главном програму и разноврстан пратећи програм. 

Поред традиционалних пратећих програма, као што су Сусрети са ауторима и Полифонија, ове године ће се одржати и пленарни састанак организације ИЕТМ, што ће бити прилика да се водећи позоришни професионалци из целог света окупе у Београду. Реч је о четвородневном догађају са више од 500 учесника под слоганом WORK HARD, LIVE HARDER! у оквиру кога ће се организовати стручне трибине, предавања, радионице и други видови размене искустава између позоришних радника из свих крајева света.

Тема састанка је уско везана уз тему овогодишњег Битефа који се бави питањем рада у савременом друштву, али и уметности. Учесници састанка ће покушати да пронађу одговоре на питања ка што су: У каквом стању је тржиште рада у данашњем касном капитализму? Какав је ефекат неолибералне експлоатације на друштва у целини? Шта се дешава са правима радника и условима њиховог рада након пандемије? Како се рад трансформисао у извођачким уметностима и позоришту? Како се постиже стабилност и предвидљивост у свету који се драматично мења?

ПРЕДСТАВИТЕ СВОЈ ПРОЈЕКАТ
У оквиру пленарног састанка ИЕТМ, биће организована и Pitchorama, посебан програм намењен како уметницима из Србије, тако и онима из целог света, у оквиру кога ће они имати прилику да представе своје пројекте и пронађу партнере за њихову реализацију. Рок за пријаву истиче 8. августа, а детаљне информације и упутства за пријаву се налазе на овом линку.

Пленарни састанак ИЕТМ Београд 2022.

Визуелни идентитет пленарног састанка је заснован на кадру из серијала Наше приредбе, емитованог на Радио-телевизији Београд 1973. године, по тексту Боре Ћосића, музици Војислава Костића и у режији Јована Ристића. Фотографија је преузета из последње епизоде серијала, која носи наслов Радна акција, а посвећена је јединственој форми заједничког рада која је организована још током НОБ, а потом се развила на принципима солидарности, другарства и заједничког улагања. У чувеним радним акцијама, милиони омладинаца су градили ауто-путеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council и Француски институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије и Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.