Kadar iz serije Naše priredbe, epizoda Radne akcije
Kadar iz serije Naše priredbe, epizoda Radne akcije

Pedeset šesto izdanje festivala Bitef održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra 2022. godine, uz devet predstava vodećih evropskih i svetskih autora u glavnom programu i raznovrstan prateći program. 

Pored tradicionalnih pratećih programa, kao što su Susreti sa autorima i Polifonija, ove godine će se održati i plenarni sastanak organizacije IETM, što će biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu. Reč je o četvorodnevnom događaju sa više od 500 učesnika pod sloganom WORK HARD, LIVE HARDER! u okviru koga će se organizovati stručne tribine, predavanja, radionice i drugi vidovi razmene iskustava između pozorišnih radnika iz svih krajeva sveta.

Tema sastanka je usko vezana uz temu ovogodišnjeg Bitefa koji se bavi pitanjem rada u savremenom društvu, ali i umetnosti. Učesnici sastanka će pokušati da pronađu odgovore na pitanja ka što su: U kakvom stanju je tržište rada u današnjem kasnom kapitalizmu? Kakav je efekat neoliberalne eksploatacije na društva u celini? Šta se dešava sa pravima radnika i uslovima njihovog rada nakon pandemije? Kako se rad transformisao u izvođačkim umetnostima i pozorištu? Kako se postiže stabilnost i predvidljivost u svetu koji se dramatično menja?

PREDSTAVITE SVOJ PROJEKAT
U okviru plenarnog sastanka IETM, biće organizovana i Pitchorama, poseban program namenjen kako umetnicima iz Srbije, tako i onima iz celog sveta, u okviru koga će oni imati priliku da predstave svoje projekte i pronađu partnere za njihovu realizaciju. Rok za prijavu ističe 8. avgusta, a detaljne informacije i uputstva za prijavu se nalaze na ovom linku.

Plenarni sastanak IETM Beograd 2022.

Vizuelni identitet plenarnog sastanka je zasnovan na kadru iz serijala Naše priredbe, emitovanog na Radio-televiziji Beograd 1973. godine, po tekstu Bore Ćosića, muzici Vojislava Kostića i u režiji Jovana Ristića. Fotografija je preuzeta iz poslednje epizode serijala, koja nosi naslov Radna akcija, a posvećena je jedinstvenoj formi zajedničkog rada koja je organizovana još tokom NOB, a potom se razvila na principima solidarnosti, drugarstva i zajedničkog ulaganja. U čuvenim radnim akcijama, milioni omladinaca su gradili auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove. 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine sa nama su Gete Institut, British Council i Francuski institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Pošta Srbije i Generali osiguranje Srbija, kao i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija.